26 czerwca 2014

Tarta - truskawki w czarnym lesie

Niebanalna tarta na klasycznym kruchym cieście, czekoladowy krem z dodatkiem skrobi kukurydzianej i oblane czekoladą truskawki. Od momentu zrobienia truskawek w czekoladzie myślałam o wykorzystaniu tego sposobu przygotowania truskawek. Czekolada przedłuża trwałość truskawki. Nawet te nie do końca zanurzone w czekoladzie były trwalsze niż normalne truskawki - trochę to zasługa dokładnego osuszenia ręcznikiem papierowym. Lubię smak truskawki w czekoladzie i w ogóle czekoladę w każdej postaci, a najbardziej gorzką. Do oblania truskawek lepiej smakuje jednak mleczna czekolada - pyszności.

SKŁADNIKI: wielkość formy 28 cm
ciasto:
300 g mąki
200 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody

krem:
150 ml mleka
3 łyżki (45 ml) mąki kukurydzianej
4 łyżki cukru
1 żółtko

100 ml śmietany kremówki min. 30%
100 g gorzkiej czekolady

polewa:
150 g czekolady mlecznej
4 łyżki oleju

truskawki - ok 1 kg

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
  • Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, sól - wymieszać. Wyłożyć na to masło i siekać nożem jak najdrobniej mieszając jednocześnie z mąką.
  • Wlać wodę - zagnieść krótko - do zlepienia składników. 
  • Rozwałkować, przenieść na wałku na formę do tart. Wykleić dokładnie, przyciąć. Z resztek można wylepić jeszcze małe tarteletki.
  • Tartę schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
  • Przed pieczeniem nakłuć gęsto widelcem. Piec w temperaturze ok. 220º C ok. 10 - 15 min. Jeśli w trakcie pieczenia powstają pęcherze - nakłuć widelcem w tych miejscach.
Krem:
  • Zagotować budyń. W części mleka rozmieszać mąkę, żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem - wlać rozmieszane mleko z mąką i żółtkiem. Zagotować mieszając, uważać, bo szybko się przywiera.
  • Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć od razu z palnika - wrzucić połamaną czekoladę. Chwilę odczekać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Od razu połączyć obie gorące masy. Lekko przestudzić.
Na tartę wyłożyć jeszcze ciepły czekoladowy krem. Wystudzić i schłodzić w lodówce - można to zrobić dzień wcześniej.

WYKONANIE:
  1. Truskawki, umyć, odszypułkować i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Polewa: do małego rondelka wlać olej, rozdrobnioną czekoladę - mieszać tylko do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzić, ale nie chłodzić.
  3. Przy pomocy wykałaczki zanurzać w czekoladzie truskawki i układać na tarcie jedna przy drugiej. Schłodzić tartę chwilę w lodówce, polać pozostałą częścią polewy. 
SMACZNEGO!









 

20 czerwca 2014

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym, owocami i galaretką

Proste ciasto na biszkopcie, można zrobić na gotowych biszkoptach i wtedy obędzie się bez pieczenia. To ciasto przez jakiś czas piekłam zawsze w sezonie truskawkowym - uważałam je za najlepsze do połączenia z truskawkami. Słodki biszkopt i krem budyniowy w połączeniu z kwaskowatymi owocami, zalane galaretką - idealne na upały- pycha. 

SKŁADNIKI: forma 35 x 31 - bardzo duża na cały piekarnik

biszkopt:
8 jaj - oddzielić
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

masa:
2 szklanki mleka
2 żółtka
7 łyżek (płaskie) mąki pszennej
2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
cukier z wanilią
250 g masła
1 kieliszek wódki - opcjonalnie

galaretka:
6 opakowań galaretki owocowej
1,5 litra wody
1,5 kg owoców (maliny, truskawki, borówki) - dobrze jeśli część owoców jest zamrożona

PRZYGOTOWANIE:

  • Upiec biszkopt: 
Piekarnik nagrzać do temp. 150º C. Spienić białka wolnymi obrotami miksera. Dodać sól, sok z cytryny. Zwiększyć obroty miksera, ubić białka na sztywno, dodając pod koniec cukier- ubijać do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodawać po jednym żółtku - krótko tylko do uzyskania jednolitej masy. Następnie przesiewać partiami mąkę bezpośrednio na masę jajeczną i delikatnie wymieszać łopatką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt, wstawić do piekarnika, jednocześnie zwiększając temperaturę do 180º C. Piec ok. 40 min.
  • Ugotować budyń:
Odlać ok. 3/4 szklanki mleka - dodać do niego mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka - wymieszać dokładnie.
Resztę mleka zagotować* - dodać mleko wymieszane z mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Zagotować. Budyń wystudzić często mieszając, albo przykleić dokładnie do powierzchni  cienką folię i zostawić do wystygnięcia.

WYKONANIE:
  1. Rozpuścić we wrzątku galaretki. Wystudzić.
  2. Masło rozetrzeć, dodać cukier puder - utrzeć dokładnie. Ucierać dalej, dodając po łyżce budyniu, dodać pod koniec alkohol.
  3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Zacisnąć dookoła biszkoptu  obręcz, albo  złożony podwójnie pas z folii aluminiowej.
  4. Wyłożyć owoce, większe truskawki, przekroić, można wcisnąć trochę w masę. Ja ułożyłam dookoła przycięte połówki truskawek. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Zamrożone drobne owoce lepiej wyłożyć, przed wylaniem galaretki.
  5. Owoce zalać gęstniejącą galaretką - nie wszystką od razu. Wylać trochę, jeśli obejma jest nieszczelna, zaczekać żeby stężała pierwsza część. Jeśli będą po bokach zamrożone owoce - szybciej zastygnie.
*mleko można od razu zagotować z cukrem, ja wolę cukier puder utrzeć z masłem - krem zyskuje lepszą konsystencję.

SMACZNEGO!


























18 czerwca 2014

Libańska zupa na pieczonym kurczaku z ekspresowym pieczywem


























Libańska zupa, bez wyszukanych składników. Poszukuję ciekawych w smaku zup, bo co do zup jestem grymaśna. Ta zupa pochodzi z libańskich przepisów, nieznacznie przeze mnie zmieniony. Najlepiej zrobić ją po upieczeniu kurczaka, szczególnie praktyczna będzie dla tych, którzy z pieczonego kurczaka jedzą tylko udka i trochę piersi - mam na myśli swoje domostwo. Zupę gotuje się na resztkach z pieczonego kurczaka - wcześniej trzeba obrać z chudych kawałków mięsa. Wywar odcedzić, dodać obrane kawałki mięsa, do tego przesmażona cebula z marchewką i tymiankiem - część zmiksowana i zielony groszek.  Pachnąca i aromatyczna - do tego pieczywo na szybko, zamieszane tylko łyżką, które zdążymy upiec w czasie przygotowywania zupy.

SKŁADNIKI: na ok. 2,5 litry zupy

Resztki z pieczonego kurczaka, w tym ok. 300 g mięsa
2 cebule
3 marchewki
1 łyżka świeżego tymianku
200 g zielonego groszku - może być mrożony
olej do smażenia

3 łyżki greckiego jogurtu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz,


PRZYGOTOWANIE:
  1. Obrać z mięsa kurczaka - resztę zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu.
  2. Przygotować pieczywo, wg przepisu na błyskawiczne bułeczki - wstawić do piekarnika.
  3. Kontynuować przygotowanie zupy. 
ZUPA: 
  • Kurczaka obrać z ładnych kawałków mięsa i odłożyć, resztę zalać ok. 1,5 litra wody i gotować na wolnym ogniu.
  • Cebulę, marchew i tymianek pokroić drobno i przesmażyć na oleju, na małym ogniu ok. 10 min - połowę tego przełożyć do garnka, w którym będziemy łączyć zupę, drugą połowę zmiksować blenderem - dodając trochę rosołu.
  • Do garnka z warzywami dodać warzywa zmiksowane, kawałki kurczaka - zalać przecedzonym wywarem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min, pod koniec dodać zielony groszek, ewentualnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Jeśli rosół jest tłusty - można go odtłuścić, przykładając do powierzchni złożony ręcznik papierowy.
  • Wymieszać jogurt grecki, sok z cytryny, szczyptę soli i wyciśnięty czosnek - dodawać bezpośrednio do miski.
SMACZNEGO!






17 czerwca 2014

Błyskawiczne bułeczki z fetą i szpinakiem


Błyskawiczne bułeczki - wystarczy zamieszać łyżką, wyłożyć na blachę łyżką i poczekać, aż się upieką. Przepis pochodzi z libańskich przepisów. Super delikatne, smaczne, a z dodatkiem masła czosnkowego - rewelacyjne. Bardzo dobre na gorąco, mogą być na koleżeńskie spotkanie, jako przekąska albo jako dodatek do zupy czy innej potrawy.

SKŁADNIKI: na ok. 16 bułeczek

280 g mąki - ok.2 szklanki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

2 jaja
280 ml jogurtu
3 łyżki oleju
garść szpinaku
100 g fety
mleko do posmarowania wierzchu

masło czosnkowe:
50 g masła - temp. pokojowej
1-2 ząbki czosnku
szczypta grubej soli

WYKONANIE:
  • W jednej misce wymieszać: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce rozbełtać jaja z jogurtem i olejem - dodać fetę pokrojoną w kostkę i posiekany szpinak.
  • Wymieszać składniki mokre z suchymi - do połączenia.
  • Wykładać przy pomocy dwóch łyżek, albo rozsmarować równomiernie na placek -posmarować mlekiem
  • Piec ok. 40 min. w temp. 180 º C
Masło czosnkowe:
Czosnek pokroić w plasterki, posypać grubą solą - rozetrzeć na miazgę. Masło wymieszać z czosnkiem. Przechowywać szczelnie zakryte w lodówce.

SMACZNEGO!



16 czerwca 2014

Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

Zupa szczawiowa, którą ja robię smakuje nawet osobom, którzy do tej pory nie lubili takiej zupy. Musi być podana z jajkiem, żeby zniwelować niekorzystne działanie szczawianów zawartych w szczawiu. Dodatkowo podaję z grzankami - oddzielnie w miseczce, żeby można dosypywać  i jeść nie rozmiękczone tylko chrupiące. Grzanki zawsze robię z bułki, smażonej na maśle - najlepiej kupić bułki o gęstej strukturze. Ważne jest gotując zupę szczawiową, że musi być odpowiednia ilość szczawiu, na daną ilość rosołu. Nie może być go ani za dużo, bo zabije smak bulionu - zostanie tylko zbyt kwaśny smak, ani nie może być go za mało, bo zupa będzie bez smaku.

SKŁADNIKI:
ok. 4 litry esencjonalnego bulionu*
500 g szczawiu
200 ml jogurtu lub śmietany
sól, pieprz,
listek laurowy,
czosnek
masło, olej

4 duże bułki
gotowane jaja - 1 na talerz

PRZYGOTOWANIE:
  • Szczaw przebrać, oderwać ogonki, wypłukać, osączyć na sicie. Posiekać niezbyt drobno.
  • Do garnka, w którym będzie przygotowywana zupa - wlać olej, dodać masło i poddusić szczaw - bez przykrycia do odparowania płynu.
  • Od razu zalać gorący bulionem, dodać listek laurowy, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. Pogotować ok. 15 min.
  • Śmietanę zabełtać, dodając do niej po trochu gorącej zupy mieszać - to pozwoli na zahartowanie i da gwarancję, że zupa się nie zważy - wlać do garnka z zupą i już nie gotować.
WYKONANIE:
  1. Na oleju z dodatkiem masła przesmażyć - na bardzo małym ogniu pokrojoną w kostkę bułkę.
  2. Na talerz wyłożyć pokrojone jajko, wlać zupę i posypać grzankami.
SMACZNEGO!
  
* Kiedyś takie zupy gotowałam na wołowinie, a ostatnio na korpusie z kurczaka - pozostałości po baleronie białoruskim, bo często go robię. Nastawiam w garnku mięso z kością, dodaję dużo warzyw, gotuję nie patrząc na zegarek, ale  ok. 2 godzin i przecedzam  przez sitko na przygotowany szczaw.

14 czerwca 2014

Rolada śmietanowo - truskawkowa z czekoladową nutą

Rolada z musem truskawkowym, połączonym z bitą śmietaną i delikatną czekoladową nutą. Rolady biszkoptowe - to wspaniałe ciasta. Wystarczy zwinąć z ulubioną masą i posypać cukrem pudrem. Pieczenie zajmuje zaledwie 10 - 15 min - ważne jest to w upały. Nie musimy dogrzewać mieszkania piekarnikiem, jak przy innych ciastach. Doskonale nadaje się do wykorzystania sezonowych, czy też mrożonych owoców - wystarczy połączyć je ze śmietaną.

 SKŁADNIKI: wielkość 36 x 37

8 żółtek
4 białka
80 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
125 ml cukru

krem:
4 łyżki cukru
500 ml truskawek - zmiażdżonych blenderem
8 łyżeczek żelatyny (40 ml) = 8 listków
4 łyżki wody
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki min. 30%

Kilka truskawek do dekoracji - umyć i dokładnie osuszyć.
ok. 75 g czekolady - ja dałam gorzką


PRZYGOTOWANIE:

Upiec roladę - szczegóły na moim blogu, teraz trochę zmienione - zamiast ściereczki używam maty silikonowej. 
  • Wymieszać oba rodzaje mąki.
  • Ubić białka z połową cukru.
  • Ubić żółtka z drugą połową cukru
  • Połączyć masę żółtkową z białkową w jednolitą masę.
  • Przesiewać mąkę małymi partiami na masę jajową - delikatnie i powoli łącząc.
  • Wylać na papier i piec w temp. 220 C ok. 10 min. 
  • Jeśli rolada  jest mokra z wierzchu, a z pod spodu zarumieniona - położyć papier na wierzchu, przewrócić górą do dołu i chwilę jeszcze podpiec. Nie można rolady długo piec, żeby nie wyschła, bo nie będzie można jej zwinąć. 
  • Zdjąć przywarty papier i położyć go z powrotem,położyć matę silikonową lub ściereczkę, przewrócić ją na drugą stronę. Zdjąć papier z drugiej strony i też go z powrotem przyłożyć. Zwinąć od razu razem z papierami i matą lub ściereczką. 
  • Zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - do napęcznienia, po czym rozpuścić ją wstawiając do wrzącej wody.
  2. Mus zagotować z cukrem, dodać trochę do żelatyny wymieszać i wlać do pozostałego musu - dokładnie wymieszać. Przestudzić.
  3. Mocno schłodzoną - najlepiej razem z naczyniem śmietanę - ubić na sztywno. 
  4. Dodać najpierw trochę śmietany do wystudzonego musu, wymieszać, następnie połączyć delikatnie z resztą śmietany. Zostawić masę w chłodzie - i wykładać na roladę już jak zaczyna krzepnąć.
  5. Część śmietany zostawić do pokrycia wierzchu. 
Dekoracja: 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy użyciu dekoratora polać nitkami czekolady oddzielnie każdą truskawkę i oddzielnie roladę. Ułożyć truskawki na roladzie.* 

*Ja ułożyłam na kleksach ze śmietany, ale niedawno robiłam, że ułożyłam bezpośrednio na roladzie i lepiej truskawki się trzymały.

SMACZNEGO!



Jak zrobić roladę biszkoptową? - przy pomocy maty silikonowej

W raz z pojawieniem się mat silikonowych pojawiły się nowe możliwości stosowania usprawnień w kuchni - nie tak dawano pojawił się papier do wypieków, co było dla mnie rewelacyjnym wynalazkiem. Dzięki macie silikonowej jest jeszcze lepiej - można na niej piec i nie martwić się, że nie będzie można ciasta oderwać - zresztą nie tylko ciasta. Jest doskonała np. do wylewania orzechów w karmelu - na pralinę.

Niedawno zaczęłam stosować matę do zwijania rolady biszkoptowej - zamiast ściereczki. Lniana ściereczka powodowała to, że nie za bardzo przepadałam za pieczeniem rolad. Szczegóły dotyczące przygotowania i pieczenia na moim blogu - jak zrobić roladę biszkoptową?

WYKONANIE:
  • Rolada gorąca, upieczona na papierze do wypieków.
  • Przykryć ją nowym kawałkiem papieru do pieczenia. Jeśli nie jest dopieczona z wierzchu, odwrócić i podpiec krótko z drugiej strony. 
  • Papier do pieczenia oderwać i przyłożyć z powrotem do ciasta. Przyłożyć na wierzch matę silikonową przewrócić na drugą stronę - tak żeby mata znalazła się na spodzie. Oderwać papier z drugiej strony i położyć go z powrotem - papier znajduje się z dwóch stron rolady. Następnie od razu - gorące zwinąć  razem z papierami i matą.
  • Zostawić do wystygnięcia - stygnie, poprzez parowanie tylko po bokach, ale za to jest bardziej elastyczna. Stygnięcie trwa na pewno dłużej niż w ściereczce -  najlepiej  zrobić to dzień wcześniej.
  • Po wystygnięciu, zdjąć papiery. Przełożyć masą i zwinąć w samą matę silikonową, pozostawić do stężenia. Po stężeniu odwinąć matę i udekorować.
POLECAM! - mój wypróbowany sposób, nie wiem, czy tak ktoś robi.






12 czerwca 2014

Najprostsze ciasto z truskawkami


Ciasto na szybko - wystarczy zlepić składniki i bez czekania na schłodzenie wylepić blachę. Ciasto dobre nie tylko w połączeniu z truskawkami, ale również z innymi owocami. Pierwsza warstwa ciasta posypana jest suto kaszą manną, która później jest niewyczuwalna w ogóle - dzięki temu spód nie podcieka sokiem z owoców. Dodanie całego jajka, powoduje, że ciasto po upieczeniu smakuje nie jak kruche tylko babkowe - bardzo dobre

SKŁADNIKI: na formę 24 x 34 cm.
450 g mąki
150 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier z wanilią
300 g masła
1 duże jajko, albo dwa małe
2 żółtka

ok. 1 kg truskawek
5 łyżek kaszy manny
mąka do podsypywania
cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Truskawki umyć, odszypułkować.
  • Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wyłożyć masło, posiekać z mąką. Dodać jajko i żółtka - zlepić.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
WYKONANIE:
  1. Ciasto ma skład podobny do ciasta kruchego, ale dodatek całego jaja powoduje, że ciasto nie jest zbyt gęste i nigdy nie schładzałam go jak ciasto kruche. Po upieczeniu smakuje jak ciasto ucierane, babkowe.
  2. Odcinać po kawałku ciasta i obsypując ręce w mąką spłaszczać w dłoniach na placki i w taki sposób wylepić tortownicę. 
  3. Wylepiony spód - posypać kaszą manną, wysypać na to truskawki i obłożyć górę ciastem jak w dolnej części.
  4. Piec ok. 50 min w temp. ok. 200º C. Ciasto najlepsze jest, gdy je dobrze się wypiecze, powinno być zarumienione od góry i od spodu przypieczone.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, oprószyć ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO! 





10 czerwca 2014

Gołąbki z ryżem i mielonym mięsem

Gołąbki o tej porze roku - oczywiście z młodą kapustą. Jest to danie należące do klasyki polskich dań. Danie przeze mnie uwielbiane od dzieciństwa, choć nie robię ich często - zazwyczaj na jesieni. Ale gołąbki z młodej kapusty są lepsze - przede wszystkim bardzo dobra w nich jest również kapusta. Gołąbki robię z mięsa mielonego z łopatki wieprzowej  z dodatkiem ryżu, polane sosem pomidorowym - takie smakują mi najbardziej. 

SKŁADNIKI:

1 spora główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
1 i 1/4 szklanki ryżu
2 szklanki wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 duże pomidory - opcjonalnie
suszony grzybek lub 100 g pieczarek - opcjonalnie
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 szklanka bulionu lub osolonej wody
sos:
po kawałku pietruszki, marchewki i selera
1 cebula, czosnek
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka śmietany - opcjonalnie
1 łyżka mąki - opcjonalnie

olej, masło
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:
  • Ryż ugotować na sypko*. Ryż nie musi być ugotowany do miękkości. Wystudzić.
  • Cebulę i czosnek posiekać. Cebulę przesmażyć na oleju z dodatkiem masła, pod koniec dodać czosnek. Jeśli dodajemy pieczarki przesmażyć dodając do przesmażonej cebuli.
  • Zrobić farsz: Połączyć cebulę z czosnkiem, ryż, mięso, dodać sól, pieprz, pokruszony, albo zmielony grzybek - wyrobić masę.
  • Z kapusty usunąć wierzchnie, uszkodzone liście, opłukać. Wyciąć głąb**. Nastawić duży gar z ok. 1/3 objętości wody - taki żeby mieściła się cała kapusta.*** . Zagotować wodę - dodać sól, cukier, sok z cytryny. Włożyć kapustę do wrzątku. Zdejmować, posługując się dwoma widelcami ugotowane liście z wierzchu - wierzchnie liście gotować bardzo krótko, te w środku można gotować dłużej. Liście nie mogą być ugotowane, powinny być tylko zmiękczone - elastyczne, żeby łatwo można zwijać. Wyjmować, studzić i wycinać z każdego gruby rdzeń.
WYKONANIE:
  1. Na każdy liść układać farsz i zwijać jak na zdjęciu. Ja zwijam najpierw wszystkie gołąbki. 
  2. Liście ze środka kapusty  są małe i już trudno je zwinąć - układam je na dnie garnka, żeby gołąbki nie dotykały bezpośrednio dna. Jeśli gołąbki zapiekam w piekarniku, część liści zostawiam jeszcze do przykrycia wierzchu.
  3. Na liście ułożone na dnie garnka ułożyć ściśle gołąbki, oprószyć solą, pieprzem. Można obłożyć plastrami pomidorów. Ułożyć drugi poziom tak samo. Całość zalać szklanką osolonego wrzątku lub bulionu.
  4. Gotować na bardzo małym ogniu, garnek musi mieć grube dno - gołąbki lubią się przypalać, dlatego też układa się na dnie liście. Gotowe są już po ok. 1 - 1,5 godzinie, ale najsmaczniejsze są długo gotowane, na bardzo małym ogniu nawet do 3 godzin. 
Sos: 
  • Przesmażyć cebulę, czosnek i rozdrobnione warzywa - dodać przecier z pomidorów - posypać solą pieprzem i cukrem.
  • Zmiksować blenderem, można rozcieńczyć rosołem z gołąbków, albo dodać łyżkę dobrej śmietany, przyprawić do smaku.
  • Sos podaję oddzielnie. Ale u mnie w domu mama zalewała, pod koniec gotowania wszystkie gołąbki takim sosem, dodając wcześniej jeszcze łyżkę mąki do zagęszczenia sosu.
*Ryż na sypko: Zagotować dwie szklanki wody, dodać łyżkę masła, sól, wsypać opłukany na sicie ryż. Zagotować, zamieszać zmniejszyć ogień do minimum i już nie mieszając podgrzewać do wchłonięcia wody. Zostawić przykryty w cieple. 
**Głąb usunąć prowadząc nóż pod kątem. Po wyjęciu głąba wyciąć jeszcze dość głęboko i dookoła, żeby potem łatwo odchodziły liście.
*** Jeśli nie mamy takiego garnka, lepiej zdejmować z kapusty surowe liście pod strumieniem wody i wkładać po kilka do wrzątku.

SMACZNEGO!

























8 czerwca 2014

Tarta - truskawki i pitaja na kremie z ricotty


Wyśmienita tarta z kremem z ricotty, truskawkami i pitają. Owoce przykryte cienką warstwą przezroczystego, cytrynowego żelu - co pozwala na większą trwałość świeżych owoców. Pitaja - smoczy owoc jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i jest niskokaloryczny. Poza tym bez wyraźnego smaku - za to bardzo dekoracyjny. Tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie ricotty z dodatkiem soku z cytryny i ziarenkami wanilii. Zachęcam do zrobienia - niekoniecznie z pitają, można do truskawek dodać inny owoc, albo same truskawki.

SKŁADNIKI:

ciasto:
200 g mąki uniwersalnej
75 g cukru pudru
1 cukier z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody

krem:
małe opakowanie ricotty 175 - 200 ml.
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki min.30%
5 łyżek cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
ziarna z 1/2 laski wanilii

żel:
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka wrzątku
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
  • Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól - wymieszać. Wyłożyć na to masło i siekać nożem jak najdrobniej mieszając jednocześnie z mąką.
  • Wbić żółtko,wodę - zagnieść krótko - do zlepienia składników. 
  • Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny - można przygotować wcześniej i zamrozić.
  • Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę tarty, nakłuć gęsto widelcem. Piec w temperaturze ok. 220º C ok. 10 - 15 min. 
Krem:
  • Ricottę odsączyć na  gęstym sicie, albo wyłożonym gazą.
  • 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody - zostawić do napęcznienia, potem rozpuścić wstawiając  z naczyniem do wrzącej wody.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z cytryny. Ricottę zmiksować, połączyć z żelatyną, a następnie wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną.
WYKONANIE:
  1. Żel do owoców: zagotować szklankę wody z cukrem. Dodać sok z cytryny, żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Nie studzić od razu bardzo, można utrzymywać w lekko ciepłej wodzie, bo szybko tężeje. Jak stężeje zagrzać w ciepłej wodzie. 
  2. Na upieczoną tartę, wyłożyć krem, na wierzch owoce - smarować pędzlem wystudzonym, ale jeszcze płynnym żelem.
SMACZNEGO!



6 czerwca 2014

Wykwintne truskawki w czekoladzie

Bajecznie proste wykonanie bajecznie wyglądających truskawek. Jak smakują? - lepiej niż spod czekoladowej fontanny, bo czekolada nie jest rozcieńczona, dzięki czemu są grubiej oblane czekoladą.

SKŁADNIKI:

ok. 500 g truskawek
80 g czekolady mlecznej
20 g czekolady gorzkiej
40 g białej czekolady do dekoracji
1 łyżeczka oleju

WYKONANIE:
  1. Wybrać najładniejsze truskawki, lepiej wybrać mniej dojrzałe. Umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. Ciemną czekoladę rozpuścić w małym naczyniu w kąpieli wodnej.
  3. Biała czekoladę rozpuścić z dodatkiem oleju lub słodkiej śmietanki.
  4. Truskawki zanurzać w ciemnej czekoladzie i odkładać na papier do wypieków.
  5. Udekorować białą czekoladą przy pomocy rękawa cukierniczego lub woreczka z folii - z odciętym rogiem.
  6. Wstawić do lodówki do stężenia. 
SMACZNEGO!



5 czerwca 2014

Nalewka i syrop z kwiatów bzu czarnego




Niesamowity smak nalewki z kwiatów bzu czarnego. Ostatni dzwonek, żeby zebrać kwiaty. Bez czarny - jeśli nie znacie - ma piękne białe kwiaty, ale trzeba to zobaczyć z bliska i poczuć delikatnie słodki zapach jaki roztacza. Taka jest też nalewka i ma piękny kolor jak białe wino.
Najlepiej zbierać kwiaty, na których wytworzył się żółty pyłek. Na jednym krzaku widoczne są kwiaty nie rozkwitnięte, przekwitnięte i te pięknie rozkwitnięte z widocznym pyłkiem o który trzeba zadbać, żeby jak najmniej go stracić i tylko takie kwiaty najlepiej zbierać.

SKŁADNIKI:

ok. 50 baldachów kwiatowych
1 litr wody
1 kg cukru
1 - 2 cytryny
ok 1 litr spirytusu

SYROP:
  • Zagotować wodę z cukrem. Wystudzić.
  • Cytryny wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.
  • Kwiaty delikatnie rozłożyć i przebrać, bo kryją się w nich różna owady - wrzucać od razu do wyparzonego słoja, dodając plasterki cytryn.
  • Zalać przestudzonym syropem. Zawiązać słój ściereczką - żeby był dostęp powietrza.
  • Tak przygotowany syrop powinien stać ok. tygodnia. Co jakiś czas trzeba zamieszać, żeby zanurzać kwiaty, które utrzymują się na powierzchni. 
  • W takiej postaci syrop może stać do początku fermentacji - ale ważne jest, aby nie sfermentował, lepiej zlać go wcześniej.
  • Syrop przecedzić przez gazę. Zlać do butelek i zapasteryzować.
NALEWKA:

I sposób:
  • Odmierzyć syrop i dodać do niego spirytus w proporcji w jakiej lubimy. Zlać do butelek, odstawić przynajmniej na kilka dni.
II sposób: 
  • Nie odcedzać syropu z kwiatów - dodać 1/2 l. spirytusu, żeby przerwać proces fermentacji  i zostawić co najmniej na 1 miesiąc. Po tym czasie odcedzić. Zmierzyć ilość płynu i dodać spirytus w ilości zależnej jaką moc chcemy uzyskać.
SMACZNEGO!