Niebanalna tarta na klasycznym kruchym cieście, czekoladowy krem z dodatkiem skrobi kukurydzianej i oblane czekoladą truskawki. Od momentu zrobienia truskawek w czekoladzie myślałam o wykorzystaniu tego sposobu przygotowania truskawek. Czekolada przedłuża trwałość truskawki. Nawet te nie do końca zanurzone w czekoladzie były trwalsze niż normalne truskawki - trochę to zasługa dokładnego osuszenia ręcznikiem papierowym. Lubię smak truskawki w czekoladzie i w ogóle czekoladę w każdej postaci, a najbardziej gorzką. Do oblania truskawek lepiej smakuje jednak mleczna czekolada - pyszności.
SKŁADNIKI: wielkość formy 28 cm
ciasto:
300 g mąki
200 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody
krem:
150 ml mleka
3 łyżki (45 ml) mąki kukurydzianej
4 łyżki cukru
1 żółtko
100 ml śmietany kremówki min. 30%
100 g gorzkiej czekolady
polewa:
150 g czekolady mlecznej
4 łyżki oleju
truskawki - ok 1 kg
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI: wielkość formy 28 cm
ciasto:
300 g mąki
200 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody
krem:
150 ml mleka
3 łyżki (45 ml) mąki kukurydzianej
4 łyżki cukru
1 żółtko
100 ml śmietany kremówki min. 30%
100 g gorzkiej czekolady
polewa:
150 g czekolady mlecznej
4 łyżki oleju
truskawki - ok 1 kg
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
- Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, sól - wymieszać. Wyłożyć na to masło i siekać nożem jak najdrobniej mieszając jednocześnie z mąką.
- Wlać wodę - zagnieść krótko - do zlepienia składników.
- Rozwałkować, przenieść na wałku na formę do tart. Wykleić dokładnie, przyciąć. Z resztek można wylepić jeszcze małe tarteletki.
- Tartę schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
- Przed pieczeniem nakłuć gęsto widelcem. Piec w temperaturze ok. 220º C ok. 10 - 15 min. Jeśli w trakcie pieczenia powstają pęcherze - nakłuć widelcem w tych miejscach.
Krem:
- Zagotować budyń. W części mleka rozmieszać mąkę, żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem - wlać rozmieszane mleko z mąką i żółtkiem. Zagotować mieszając, uważać, bo szybko się przywiera.
- Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć od razu z palnika - wrzucić połamaną czekoladę. Chwilę odczekać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Od razu połączyć obie gorące masy. Lekko przestudzić.
WYKONANIE:
- Truskawki, umyć, odszypułkować i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Polewa: do małego rondelka wlać olej, rozdrobnioną czekoladę - mieszać tylko do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzić, ale nie chłodzić.
- Przy pomocy wykałaczki zanurzać w czekoladzie truskawki i układać na tarcie jedna przy drugiej. Schłodzić tartę chwilę w lodówce, polać pozostałą częścią polewy.
SMACZNEGO!