Wielkanocne bezy w formie jaj na miękko - bardzo dobre na co dzień i od święta. Nadzienie z kremu typu lemon curd - lśniący, doskonała konsystencja i smak - najlepsze połączenie dla bezów. Lekki, prawie beztłuszczowy deser.
SKŁADNIKI:
bezy:
80 ml białka (z 2 szt jaj)
120 g cukru
szczypta soli
3 - 4 krople soku z cytryny
krem:
2 żółtka
1 jajo
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec bezy - szczegóły na moim blogu. Spienić białka, dodać sól i sok z cytryny. Zwiększyć obroty miksera - ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier. Układać na papier do pieczenia szprycą z okrągłym zakończeniem. W środku robić dołek maczaną w wodzie łyżeczką. Wstawić do piekarnika o temp 150º C od razu zmniejszając do 100º C, po ok. godzinie do 75º C, później do 50º C - do całkowitego wysuszenia.
- Na krem: wszystkie składniki, oprócz masła włożyć do garnuszka, mieszać trzepaczką rózgową ustawionego w kąpieli wodnej - do zgęstnienia - jak zaczyna gęstnieć dodając masło. Podgrzewać, mieszając cały czas jeszcze ok. 1 minuty. Wyłożyć do małej miseczki - przykryć folią spożywczą -przyklejając ją do powierzchni kremu - wystudzić.
WYKONANIE:
- Krem wykładać na bezy łyżeczką, można podać suche bezy i oddzielnie krem.
- Suche bezy przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Przykryty krem przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Żródło inspiracji: na tej stronie