15 stycznia 2016

Ciasto serowo - jabłkowe
































Lubię takie ciasta, co zaskakują swoim smakiem - to jest takie ciasto, że po samym składzie produktów nie spodziewamy się, że może być aż tak być smakowite. Kruche placki przełożone gorącymi masami serową i jabłkową - doskonale nawilżają placki, dzięki czemu rozpływają się w ustach. W jabłkach rozpuszczona jest cytrynowa galaretka - można zastąpić żelatyną, skórką i sokiem z cytryny, albo z pomarańczy. Do masy serowej dodana jest otarta skórka z pomarańczy, wierzch polany nitkami czekolady - to wszystko sprawia, że jest doskonale aromatyczne  i pyszne. Dawno otrzymany przepis od koleżanki - dzięki Jadziu.

SKŁADNIKI: - średnica 26 cm

ciasto:
3 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła - zimne
1 szklanka cukru
1 jajko
2 żółtka

warstwa serowa *:
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka

6 jaj
200 g cukru
250 g masła - miękkie
1 kg sera białego mielonego, może być z wiaderka 3 x mielony
2 budynie śmietankowe
otarta skórka z pomarańczy, albo  posiekane skórki z pomarańczy

warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek - przesmażonych, albo słoik 3/4 l przecieru jabłkowego
1 galaretka cytrynowa, pomarańczowa

czekolada:
150 g czekolady- ja dałam gorzką, ale może być inna.

PRZYGOTOWANIE:
  • Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche: przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, dodać tego masło - posiekać nożem jak najdrobniej, dodać cukier, jaja - zagnieść krótko. 
  • Ciasto podzielić na 3 części. Piekarnik nastawić na 200º C. Upiec do zrumienienia 3 jednakowej wielkości placki.
WYKONANIE:
  1. Jabłka:  mocno podgrzać do zagotowania - zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Jeszcze gorące wylać na jeden placek ciasta - przykryć drugim.
  2. Warstwa serowa: 4 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszać z mlekiem. Pozostałe składniki oprócz skórek z pomarańczy krótko wymieszać mikserem - w podanej kolejności - doprowadzić do zagotowania, wlać do niej rozmieszaną mąkę z mlekiem i zagotować do zgęstnienia. Jeszcze gorące wylać połowę na drugi placek. - można wylać najpierw trochę i chwilę odczekać, bo masa jest płynna. Przykryć trzecim plackiem i wylać resztę masy serowej.
  3. Czekolada: Czekoladę posiekać, wrzucić do rondelka i rozpuścić nad parą wodną. Przełożyć do dekoratora i polewać stróżkami wierzch ciasta.

* w przepisie pierwotnym do ciasta użyta była połowa ilości masy serowej, z 500 g sera - dzięki temu była tylko jedna warstwa serowa, a na wierzchu był ostatni placek i polane było polewą czekoladową.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...