4 września 2014

Sałatka z makaronem szpinakowym i fetą

Pożywna sałatka na co dzień i od święta - do dań mięsnych, do mięs z grilla, albo jako samodzielne danie. Sałatka ze zwykłym makaronem nie najlepiej nadaje się na poczęstunek dla gości - ale taki, dostępny w naszych sklepach na bazie naturalnego szpinaku - jak najbardziej.  

SKŁADNIKI:

250 g makaronu szpinakowego - można zrobić samemu - przepis
200 g sera feta
500 g pomidorków koktajlowych*
1 mała żółta papryka
2 czerwone papryki
1 czerwona cebulka
1 strąk ostrej papryki ( może być suszona z młynka)
1/2 pęczka natki z pietruszki

sos:
3 ząbki czosnku
gruba sól, cukier
1/4 szklanki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka oregano


PRZYGOTOWANIE:

  • Makaron ugotować al dente.
  • Papryki czerwoną i żółtą pokroić w paski, cebulę w drobną kostkę - posolić i zostawić na jakiś czas np. ok. 1 godziny w salaterce - żeby papryka i cebula zmiękła. Można zadać sobie trochę trudu i obrać papryki.**
  • Sos: czosnek pokroić na plasterki, rozetrzeć z cukrem i solą na miazgę. Dodać ocet, zamieszać i połączyć z oliwą do otrzymania sosu o jednolitej konsystencji. Połączyć z oregano.

WYKONANIE:
  1. Do salaterki z paprykami dodać: makaron, przekrojone na pół pomidorki, ostrą paprykę, część fety pokrojonej w kostkę i posiekaną natkę pietruszki - polać sosem wymieszać, przyprawić do smaku i posypać po wierzchu pozostałą fetą.
* Sparzam i obieram. ze skórki.
**Nabijam na widelec w miejscu szypułki, przypiekam bezpośrednio nad płomieniem - krótko żeby tylko widać było jak zmienia się kolor pod skórką - wkładam do woreczka z folii i zostawiam, aby lekko ostygła. Skórkę wtedy dość dobrze odchodzi, a papryka zachowuje jędrność. Niektórzy palą na czarno, ale czy to nie jest toksyczne?

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...