13 października 2013

Baleron białoruski - drób


Jest to wędlina z samego kurczaka. Na zewnątrz cienka skórka, bo wytopiona podczas obróbki, a w środku mięso oddzielone od kości całego kurczaka. Taka wędlina była sprzedawana kiedyś w delikatesach koło mojej pracy - moja ulubiona. Dowiedziałam się w towarzyskiej rozmowie, że można ją zrobić w domu i wcale nie jest to trudne - to jak spróbowałam raz, gości u mnie cały czas.

SKŁADNIKI:

1 duży kurczak - powyżej 2 kg
1 główka czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka - niekoniecznie
2 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:
  • Kurczaka umyć, oczyścić. Odciąć w skrzydłach ostatnią część, naciąć skórę dookoła udek - na ich końcu.
  • Kurczaka przeciąć wzdłuż kręgosłupa - zdjąć skórę dość ostrożnie, uważając żeby była w całości. . 
  • Oddzielić mięso od kości - nie musi być dokładnie. Kości wykorzystamy do innej potrawy -na zrobienie wywaru. Pokroić mięso na mniejsze kawałki. 
  • Oddzielone mięso włożyć do miski - dodać czosnek przez praskę, majeranek, sól, pieprz, ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszać, dołożyć skórę, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
WYKONANIE:

Skórę rozłożyć na desce.
Do mięsa wsypać suchą żelatynę, wymieszać dokładnie, wyłożyć na środek skóry. Mięso zawinąć w skórę, położyć na folię spożywczą, wałkować ręką - zrolować razem z folią. Dość mocno zwinąć w folię, kilkakrotnie okręcając. Ja dodatkowo wkładam w rękaw do pieczenia i obwiązuję gumkami.

Zagotować wodę - najlepiej w podłużnym naczyniu do pieczenia - włożyć baleron, po 5-u minutach przykręcić płomień i pasteryzować w temperaturze ok 80 º C przez 2,5 godziny. Wystudzić, schować do lodówki. Zdjąć folię po całkowitym zastygnięciu.

SMACZNEGO!










1 komentarz:

  1. Baleron białoruski można zrobić też bez skóry i niekoniecznie musi być cały kurczak - w późniejszym terminnie robiłam taki:http://wkuchnigra.blogspot.com/2014/05/baleron-biaoruski-bez-skory.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...