25 września 2013

Sałatka brokułowo - kalafiorowa


























Jest to moja ulubiona sałatka, dość szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje latem – prosto z lodówki – do tego można zaserwować porcję mięsa - i mamy pożywny posiłek. Smakuje dobrze i na drugi dzień – na śniadanie, kolację i na spotkanie z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI:*

1 mały kalafior
1 duży brokuł
4 duże pomidory
5 jaj
sól, cukier- na koniec łyżeczki

sos:
1 słoik majonezu (średni)
2-3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
3-4 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Od brokuła i kalafiora odciąć same różyczki – oczyścić jeśli trzeba, opłukać.
Zagotować wodę, dodać cukier i sól . Ugotować w nim kalafior i brokuł – nie rozgotować.
  • wrzucić na wrzątek najpierw róże kalafiora, wyjąć łyżką cedzakową na sito,odcedzić – przelać zimną wodą.
  • do tej samej wody wrzucić na wrzątek róże brokuła, wyjąć łyżką cedzakową na sito,odcedzić – przelać zimną wodą.
  • do tej samej wody wrzucić pomidory w celu sparzenia skórki
  • nastawić jaja**, można jeszcze ten wrzątek wykorzystać do ugotowania jaj.
Obrać jaja, pomidory.

Sos:
Czosnek pokroić w plasterki rozetrzeć z solą. Majonez zmieszać z jogurtem – dodać czosnek, pieprz, sól – do smaku. Sos nie może być rzadki, bo spłynie, a chodzi o to by utrzymał się na pomidorach.

WYKONANIE:

Układać warstwami:
  • kalafior,
  • jaja – pokroić na pół i połówkę na trzy,
  • brokuł,
  • pomidory- kroić na ósemki.
Zalać wszystko przygotowanym sosem. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin. Sałatka jest gotowa dopiero po minimum 2-3 godzinach, wtedy sos spowoduje, że pomidory puszczą sok i przeniknie on do pozostałych składników.

* do sałatki należy użyć jak najlepszych warzyw i dojrzałych pomidorów – dlatego jest najlepsza w sezonie na te warzywa.
** jaja gotuję zawsze, tak: wkładam do wrzątku na 7-8 min.


Życzę SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...