4 grudnia 2018

Makowe kubki

Masę makową, którą robię do strucli - od razu przygotowuję z większej ilości maku.  Zużywam ją oprócz strucli, do klusek z makiem, makowiec na kruchym spodzie, czy takie jak te - kubeczki. Pyszne kruche ciasto, na dnie są posiekane orzechy i spora ilość masy makowej. Surowe ciasto i masę makową można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a przed samymi świętami tylko upiec.

SKŁADNIKI: 12 sztuk

ciasto:
350 g mąki
250 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko


100 g orzechów włoskich* - drobno posiekanych
ok. 600 g masy makowej z bakaliami** - najlepsza domowa
1 małe jajko


PRZYGOTOWANIE:
  • Zagnieść kruche ciasto: masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, sól, jajko  - żeby łatwiej się zlepiło dodać 1 łyżkę lodowatej wody. Schłodzić ok. 1 -2 godz.

WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do ok. 210℃
  2. Część ciasta rozwałkować na ok 3 mm - niewiele podsypując mąką. Wyciąć 12 krążków średnicy obejmującej spód i boki - u mnie to 10 cm. Wyłożyć nimi foremki - na spód wsypać po 1 łyżeczce posiekanych orzechów, wypełnić prawie po brzegi makiem.
  3. Rozwałkować pozostałe ciasto. Wykrawać 6 kółek o wielkości przykrywającej brzeg ciasta - u mnie 8 cm. W każdym kółku wyciąć gwiazdkę tak, aby zostawało trochę brzegu. 
  4. Rozmącić jajko. Smarować nim brzegi babeczek, gwiazdki i wycięte brzegi. To co idzie na górę maku obsypywać posiekanymi orzechami i układać od razu na maku, przyklejając do brzegów. Z resztek ciasta można wyciąć gwiazdki i tak samo udekorować.
  5. Piec ok. 20 min., aż nabiorą ładnego koloru. Zostawić w formie - na ok. 10 min, potem ostrożnie wyjąć na kratkę. Oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać najlepiej poza lodówką.
* można wymieszać z orzeszkami ziemnymi
** dodać posiekane migdały, orzechy, rodzynki

SMACZNEGO!





Źródło inspiracji: polska edycja czasopisma BBC "goodfood"

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...