23 sierpnia 2016

Zupa z cukinii z fasolką szparagową

Zupa z cukinii - może być duża przerośnięta cukinia, czy kabaczek. Stosuję tylko taką zasadę duże cukinie obieram ze skóry i wdrążam środek, młode używam w całości. Ta zupa zupa jest ze starej cukinii i wyszła nie gorsza niż jak robiłam ją z młodej, tylko tą zmiksowałam blenderem. Pyszna zupa - gęsta, a nie ciężka taka jak w sam raz na ostatnie dni lata i wczesnej jesieni.

SKŁADNIKI*:
ok. 1000 g cukinii
ok. 250 g fasolki szparagowej - najlepiej młoda, bez łyka
olej - do smażenia
1 duża cebula
biała część pora - opcjonalnie
pół ostrej papryczki  - opcjonalnie
pół pęczka natki pietruszki
łodyga świeżego lubczyku
2 litry bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:
  • Dużą, przerośniętą cukinię umyć, ściąć piętki - przeciąć na pół, albo na cztery części - obrać ze skóry i wydrążyć środek. Młodą wystarczy umyć i ściąć piętki.
  • Cukinię zetrzeć na grubej tartce. Cebulę obrać, posiekać. Pora pokroić w pół-talarki.
  • W fasolce szparagowej odciąć końcówki, opłukać i pokroić na ukośne kawałki. 
  • Przesmażyć - zeszklić na oleju cebulę i pora, dodać cukinię - dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, zamieszać czasami. Można podlać trochę wodą, żeby na początku nie przywierała. Jak puści sok dodać ostrą papryczkę, lubczyk i natkę w całości z łodygami, ale przy mieszaniu trzymać je na wierzchu, żeby później wyjąć.
WYKONANIE:
  1. Jak cukinia będzie miękka, wyjąć natkę i lubczyk, dodać rosół lub wodę - zmiksować blenderem (można zmiksować tylko część, albo pozostawić nie zmiksowaną). 
  2. Dodać fasolkę, odrobinę cukru - gotować do miękkości fasolki. Na koniec wycisnąć czosnek, posypać pieprzem. Fasolkę można ugotować oddzielnie w bulionie lub wodzie z solą i odrobiną cukru. 
*proporcje podaję orientacyjnie, bo nie ważę warzyw do zupy.
SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...