29 października 2016

Babeczki z jabłuszkiem i kremem waniliowym


W tych babeczka wszystko mi się podoba. W babeczce jest duża ilość jabłka pokrojona w kostkę, zlepiona niedużą ilością ciasta, na wierzchu krem waniliowy posypany kruszonką i udekorowany jabłuszkiem z kruchego ciasta. Całość przepełniona aromatem wanilii z delikatną nutą cynamonu - wilgotne, aromatyczne i niebanalne.


SKŁADNIKI: na 12 sztuk (wielkość muffin: ok. 125 ml)
krem waniliowy:
100 g cukru pudru
3 łyżki budyniu waniliowego (ok. 30g = 3/4 budyniu)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
500 ml śmietany kremówki

babeczki:
140 g masła - miękkiego
140 g drobnego cukru trzcinowego
3 roztrzepane jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
140 g mąki uniwersalnej*
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 325 g pokrojonego w kostkę jabłka** (ok.3 małych)
3 łyżki budyniu waniliowego 

ciasteczka i kruszonka:
75 g drobnego cukru trzcinowego
100 g masła - schłodzonego
140 g mąki uniwersalnej*
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu

lodowata woda, mleko lub śmietanka
trochę białej czekolady - do przyklejenia listków

PRZYGOTOWANIE:
  • Zrobić krem, który trzeba zostawić w lodówce do następnego dnia. 
  • Upiec kruszonkę i ciasteczka.
  • Krem: wymieszać w misce cukier puder, budyń, dodać wanilię i 4 łyżki śmietanki - wymieszać rózgą na gładką masę. Pozostałą śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu - do momentu tworzenia się bąbelków przy brzegach garnka. Zdjąć z ognia i dodawać powoli do rozmieszanego budyniu, mieszając, przelać z powrotem do garnka, doprowadzić do wrzenia i chwilę przytrzymać na ogniu, energicznie mieszając, aż powstanie gładka, jednolita masa. Do powierzchni przykleić folię spożywczą i zostawić do wystygnięcia, a potem do schłodzenia w lodówce.
  • Kruszonka:  wszystkie składniki wymienione do cynamonu - oprócz białej czekolady i płynu - wymieszać najlepiej mikserem na konsystencję okruszków. Do czasu pieczenia przetrzymać w lodówce. ok. 1/4 - 1/3 tych okruszków rozłożyć na papierze do pieczenia i podpiec w temp. ok. 180º C do zrumienienia.
  • Ciasteczka: pozostałe okruszki zmiksować krótko, albo zagnieść dodając 1-2 łyżek płynu - tylko do zlepienia ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić. Po schłodzeniu rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać foremką jabłuszka i listki***. Piec w temperaturze 180º C - do zarumienienia. Po wystudzeniu rozpuścić białą czekoladę i przykleić listki do jabłuszek.
WYKONANIE:
  1. Babeczki: piekarnik nagrzać do temperatury 160º C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. 
  2. Mąkę, sodę, proszek i sól wymieszać rózgą - ew. przesiać. Masło rozmiksować, dodać cukier - ubić na puszystą masę, dodawać po trochu roztrzepane jaja i ekstrakt waniliowy. Obrać jabłka, wyciąć w gniazda i pokroić w małą kostkę, oprószyć proszkiem budyniowym i wymieszać - odstawić. Do zmiksowanej masy dodać mąkę, ale wymieszać tylko krótko łopatką, na koniec wymieszać z jabłkami. Piec ok. 20 min. - do suchego patyczka. 
  3. Wykończenie: schłodzony budyń zmiksować na puszystą masę, włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką - nałożyć na każdą babeczkę, posypać kruszonką i wcisnąć ciasteczko.
*mąkę uniwersalną i środki spulchniające można zastąpić mąką samorosnącą
**jabłko najlepiej mało soczyste, ja dałam szarą renetę.
*** w przypadku braku foremek można wyciąć z kartonu szablon, który posłuży do wycięcia. Listki wycinałam odręcznie i robiłam na wgniecenia nożykiem.

SMACZNEGO!





Źródło: polska edycja BBC Goodfood  nr 5/2015 - z niewielkimi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...