19 grudnia 2020

Duńskie brązowe ciasteczka (Brune Kager)


Smaczne od dużej ilości skórki pomarańczowej i migdałów. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, bo  krojone są z wałka - ale trzeba surowe ciasto zostawić na 24 godziny w lodówce. Miałam ich nie publikować - bo takie wydawały mi się byle jakie. Ale wśród różnych pierniczków, które mam upieczone - najchętniej sięgam właśnie po te ciasteczka. Wydają się twarde przy pierwszym ugryzieniu, ale dzięki temu fajnie się chrupie. 

SKŁADNIKI:  na ok. 100 szt.
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g masła
200 g brązowego cukru
125 g syropu klonowego - można zastąpić innym syropem, albo ciemnym miodem
75 g obranych migdałów
75 g kandyzowanej skórki  pomarańczowej (albo cytrynowej)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE:
  • Skórkę pomarańczową - bardzo drobno posiekać. Migdały posiekać.
  •  Masło, cukier i syrop - mieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, żeby cukier przynajmniej częściowo się rozpuścił.
  • Zdjąć z ognia - dodać przyprawy, skórkę i migdały - przestudzić.
  • Mąkę z proszkiem przesiać - wymieszać dokładnie rózgą. Połączyć z przestudzoną masą - zagnieść.
  • Ciasto podzielić na dwie części - uformować z niego dwa wałki ok. 6 cm. średnicy. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 24 godziny.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200℃, blachy natłuścić, albo wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wałki kroić na cienkie plastry* układać na blasze i piec ok. 10 min.
*Lepsze cienkie, bo  łatwiej się gryzie.

SMACZNEGO!

Źródło: Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter  - z niewielkimi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...