3 marca 2014

Ryż smażony z jajkiem po chińsku


























Bezmięsne, szybkie danie - przesmażona dymka, ryż, groszek i jajka. Można wykorzystać ryż, który został z innej potrawy. Dobre, lekkie, zielone, wiosenne, a przy tym proste danie.

SKŁADNIKI: na ok 2 osoby

150 g długoziarnistego ryżu
125 g zielonego groszku
3 jaja
pęczek dymki ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
olej, masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotować ryż w dużej ilości wody ok. 15 min. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć na sicie.
  • Ugotować zielony groszek - mrożony ok. 3 - 5 min.
  • Jajka usmażyć jak na jajecznicę - tylko nie wysmażać, bo będzie jeszcze grzana z całością.
WYKONANIE:
  1. Posiekać cebulki razem ze szczypiorkiem (część zostawić do posypania po wierzchu) i czosnek - przesmażyć  na oleju - lekko zeszklić, dodać groszek, ryż, jaja, sos sojowy, posolić -  wszystko razem wymieszać. Podawać posypane świeżym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Źródło: "Kuchnia chińska" Jenny Stacey z serii z kuchennej półeczki. Opublikowany na blogu http://www.sfinjak.wroclaw.pl

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...