17 lipca 2014

Mrożony tort bezowy z malinami


Jak na bezowy torcik - prosty w wykonaniu, bo składa się z małych bez, bitej śmietany i malin. Bezy mogą być gotowe. Na spodzie jako podstawa docięty jest do potrzebnej wielkości wafel - posmarowany niedużą warstwą bitej śmietany, na niej ułożone bezy, warstwa śmietany i maliny, bezy, następne dwa kręgi tak samo, tylko bez wafla. Idealny na upały i na wykorzystanie nadmiaru białek - nie musi być od razu zjedzony. Bardzo dobry po delikatnym rozmrożeniu.

SKŁADNIKI: podstawa średnica 25 cm.

150 ml białka
200 g (ok 250 ml.) cukru
600 ml śmietan kremówki 36%
2 op. malin
suchy wafel na spód

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec bezy, albo kupić gotowe. Z białek i cukru upiec bezy, dokładny przepis jest tu na mojej stronie. Z tej ilości wyjdzie ok 50 małych bezików.
  • Mocno schłodzić śmietanę razem z naczyniem do ubijania.
WYKONANIE:
  1. Dokroić wafel do potrzebnej wielkości - u mnie średnica 25 cm.
  2. Ubić śmietanę na sztywno - cukier nie jest potrzebny.
  3. Na waflu rozsmarować cienko warstwę śmietany - pokryć całą powierzchnię bezami. Rozłożyć warstwę śmietany, na niej rozsypać maliny. Następną warstwę bez układać w połowie dolnych bez - na to warstwę śmietany, maliny itd. Jeśli ma być dekorowany - to najlepiej przed podaniem świeżo ubitą śmietaną i świeżymi malinami.
  4. Zawinąć np. w folię, albo naczynie jednorazowe i zostawić do zamrożenia. Najlepiej kroić zamrożone, a jeść lekko rozmrożone.
SMACZNEGO!





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...