7 sierpnia 2014

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką zatopioną w bezie


























Kruche ciasto z czerwoną porzeczką zatopioną w bezie. Połączenie czerwonej porzeczki i bezy - przełamanie słodkiej bezy kwaśnym dodatkiem daje zawsze dobry efekt. Ciasto jest proste, potrzebuje tylko czasu na wyschnięcie bezy. Można go udoskonalić, dodając na wierzch bitą śmietanę i dekorację z porzeczek. Ja robiłam go w pośpiechu - z tego też względu zdjęcia i wygląd nie są dopracowane. Beza może być wysuszona, ale nie musi - można zostawić zapieczoną z wierzchu, a w środku miękką - w zależności od upodobań.

SKŁADNIKI:
ciasto:
300 g mąki
sól - na czubek łyżeczki
1 łyżka cukru pudru
cukier z wanilią
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła (w tej ilości dobrze jest dodać łyżkę smalcu)
5 żółtek

beza:
250 ml białek
szczypta soli
400 g cukru

ok.500 g czerwonych porzeczek

PRZYGOTOWANIE:

  • Porzeczki opłukać, odszypułkować i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Zagnieść ciasto: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, wanilią i proszkiem do pieczenia. Na mąkę wyłożyć tłuszcz i posiekać jak najdrobniej - żółtka i szybko zagnieść. Ciastem wylepić blachę do pieczenia (nie wymaga natłuszczania, ani podkładania papieru do pieczenia ) i schłodzić w lodówce do momentu pieczenia. Jeśli mamy więcej czasu ciasto po zagnieceniu zawinąć w folię i zamrozić w zamrażarce, zamrożone kroić w plastry i wykleić blachę.
  • Ciasto upiec w temp. 220º C ok 20 min.
WYKONANIE:

  1. Białka spienić, dodać sól, ubić na sztywno dodając pod koniec partiami cukier. Ubijać długo do rozpuszczenia cukru. 
  2. Wymieszać delikatnie ubite białka z porzeczkami.
  3. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, od razu zmniejszając do 100º C i suszyć do uzyskania pożądanego efektu (jeśli beza ma być całkiem sucha zmniejszyć jeszcze temp. do 50º C, zostawić w nagrzanym piekarniku do następnego dnia.
  4. Ciasto najlepiej przechowywać w temp. pokojowej, bez szczelnego przykrycia.
SMACZNEGO!




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...