16 listopada 2015

Ciasteczka z orzechów włoskich z mąką razową

Proste w wykonaniu ciasteczka orzechowo - maślane, z dodatkiem mąki razowej i ziemniaczanej. Ja zrobiłam z orzechami włoskimi, a przepis oryginalny pochodzący ze strony Leśny zakątek jest z orzechami laskowymi. Wprowadziłam też nieco innych zmian. Ciasteczka są o fajnej piaskowej strukturze - pachnące orzechami - są super, szczególnie dla wielbicieli orzechów lub przy ich nadmiarze z własnych zbiorów.

SKŁADNIKI: na ok. 60 ciasteczek

250 g orzechów włoskich
300 g masła - miękkie
2 żółtka
1 szklanka cukru

125 g mąki pszennej razowej
125 g mąki pszennej
250 g mąki ziemniaczanej
cukier z wanilią
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
  • Orzechy podprażyć krótko na suchej patelni, potem zmielić w maszynce do orzechów grubym sitkiem, albo drobno posiekać.
  • Wszystkie rodzaje mąki, cukier z wanilią i sól wymieszać.
  • Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka - utrzeć na puszystą masę. Do tego po trochu dodawać wymieszaną mąkę, sok z cytryny - na koniec wymieszać z orzechami.
  • Ciasto podzielić na dwie, trzy części uformować wałki o średnicy ok. 6 cm. pomagając sobie folią. Zawinięte w folię włożyć do lodówki do stężenia.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wałki kroić na 1 cm. plastry układać na blasze z niedużymi odstępami. Piec do zrumienienia.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...