7 grudnia 2016

Kandyzowany imbir

Kandyzowany imbir - doskonały dodatek do ciast i ciasteczek. Syrop imbirowy można wykorzystać do piernika - zastępując nim część miodu. Nadaje się do bezpośredniego spożycia - w niewielkich ilościach, bo jest bardzo ostry i trzeba go traktować jak lekarstwo - można podobno go przedawkować. Spotkałam się w przepisach z imbirem w czekoladzie - może ktoś spróbuje?

SKŁADNIKI:  na 750 ml słoik

ok. 750 g imbiru
3 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
  • Imbir umyć, obrać - zeskrobać łyżeczką lub nożykiem. Pokroić na plastry - a jak ktoś woli - potem na zapałkę, albo w kosteczkę.
  • Pokrojony imbir umieścić w rondlu, zalać wodą - doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 1/2 godziny, większe kawałki ok. 1 godziny - aż nieco zmięknie. Odcedzić, zachowując płyn - zużyć rozcieńczony jako herbatkę.
WYKONANIE:
  1. Zagotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny, włożyć odsączony z wody imbir i gotować na małym ogniu, aż będzie szklisty. 
  2. Złożyć w słoiczki. Można odcedzić z syropu, obtoczyć w cukrze i podsuszyć.
SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...