9 grudnia 2016

Czekoladowa bomba z żurawiną

Świąteczna bombka. Ciemne, wilgotne ciasto wypełnione kremem z białej czekolady z żurawiną, wykończone grubą warstwą czekolady. Piekłam w dwóch miskach ze stali nierdzewnej - trzeba, tak mniej więcej dopasować średnicą. Robiąc to ciasto, niezbyt byłam zachwycona, że wydrąża się środek i potem znowu trzeba coś robić, żeby to wykorzystać. Chociaż bardzo lubię bajaderkę, a można też przeznaczyć to ciasto ze środka na coś innego np. trufle, ale to często zło konieczne. Teraz już wiem, że to ciasto będę robić częściej, a przede wszystkim po to, żeby robić z niego właśnie takie niby trufle, czy cake pops - oblane czekoladą mają doskonały, niepowtarzalny smak - przepis na nie w oddzielnym poście.

SKŁADNIKI: na pojemność ciasta ok. 1 + 1,5 litra - dwie półkule

ciasto:
263 g masła - miękkiego + do natłuszczenia formy
300 g drobnego cukru trzcinowego
6 dużych jaj
300 g mąki 
3 łyżki kakao + do podsypania
175 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki sody
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki buraka ćwikłowego - startego na drobnej tartce
1 łyżka soku z pomarańczy

nadzienie:
otarta skórka z 2 pomarańczy
120 ml śmietany kremówki
150 g białej czekolady
250 g mascarpone - mocno schłodzone
cukier puder - opcjonalnie do smaku
ok. 120 g suszonej żurawiny
sok z 1,5 pomarańczy

ganache czekoladowy: - na pokrycie
100 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

dekoracja:
biały lukier plastyczny, albo biała czekolada
gwiazdki - posypka

PRZYGOTOWANIE:
  • Żeby przystąpić do zrobienia tej bomby, trzeba przede wszystkim, znaleźć w domu odpowiednie miski. Ja robiłam w miskach do miksowania - w tym jedna od miksera. Miski ze stali nierdzewnej, można było w nich piec, choć są cienkie.
  • Żurawina do nadzienia: zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok. Żurawinę wypłukać w letniej wodzie, sparzyć wrzątkiem - odcedzić i zalać sokiem z pomarańczy - zostawić najlepiej na kilka godzin.
  • Ciasto:  piekarnik nagrzać do temperatury 160℃. Natłuścić formy i oprószyć równomiernie kakao - przez sitko.
  • Masło utrzeć z cukrem, dodawać na przemian mąkę, wymieszaną z kakao i jajka. Utrzeć na gładko.
  • Do jogurtu dodać pozostałe składniki - wymieszać i połączyć z ucieraną masą. Od razu wyłożyć do przygotowanych naczyń i piec ok. 50 min - do "suchego patyczka"
  • Ciasto, po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 min., po czym wyjąć na kratkę do ostudzenia.
  • Ciasto, po ostudzeniu przyłożyć do siebie obie półkule, obciąć ew. nadmiar, żeby przy złączeniu miały jednakową średnicę. Wydrążyć środek - przyłożyć ramekin, albo małą salaterkę i objechać dookoła w głąb nożem. Zaznaczyć nożem jednakową w obu średnicę - u mnie 10 cm i głębokość 3 i 4 cm i usunąć środek. Środek przeznaczyć na trufle albo cake pops - przepis będzie w następnym poście
WYKONANIE:
  1. Nadzienie: białą czekoladę posiekać. Do 80 ml śmietany, dodać skórkę z pomarańczy, mocno podgrzać - prawie do zawrzenia, zalać tym białą czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady - zostawić do lekkiego przestudzenia.
  2. Mascarpone + 40 ml śmietany - ubić mikserem na sztywno, połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą, dodać odsączoną z soku żurawinę - wymieszać i włożyć w oba zagłębienia.
  3. Zrobić ganache z ciemnej czekolady: posiekać czekoladę, śmietanę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę, odczekać chwilę i wymieszać. 
  4. Złożenie: miejsce złożenia dwóch połówek, posmarować niedużą ilością ganache i złożyć połówki w kulę. Po złożeniu, posmarować jeszcze  na zewnątrz łączenie, żeby go zamaskować. Obłożyć czekoladą całą kulę - robić to na kilka razy - studzić i obkładać, żeby ładnie pokryć.
  5. Udekorować żurawiną, paskami lukru plastycznego lub rozpuszczonej mlecznej czekolady i gwiazdkami.
SMACZNEGO!




Źródło: polska edycja BBC Goodfood  nr 6/2015 - z wielomai zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...