26 października 2015

Egipskie ciasteczka migdałowe

Poniżej przedstawiam ciasteczka z migdałami - bardzo wdzięczne i u nas nie spotykane. Ciasteczka są bez jaj i cukru, sama mąka i masło. Piecze się nie rumieniąc ich, pod koniec pieczenia wkłada się w środek kulki z marcepanu i zapieka się razem. Po upieczeniu jeszcze gorące polewa lukrem - przepis na lukier warty zapamiętania, bo jest gęsty, nie łamie się i ma mleczny kolor.

Dawniej piekłam, na każdą niedzielę porządną blachę ciasta - bo wypadało mieć coś w domu  na wypadek niespodziewanych gości. Pieczenie ciasteczek uważałam za mozolne i czasochłonne, bo jak miałam piec, to oczywiście takie ilości, że potrzebowałabym na nie pół dnia. Na dodatek w razie nie przyjścia nikogo w odwiedziny - wszystko lądowało w żołądkach domowników i to najczęściej jednego dnia. Ale to były czasy, kiedy nie było telefonów komórkowych i nie każdy w domu miał stacjonarny telefon i normalne było, że ktoś wpadał bez uprzedzenia. I wiecie, że ludzie częściej się spotykali i odwiedzali w domach tak po prostu, żeby pogadać. A teraz po co, jak pogada się przez telefon komórkowy i już nie ma po co wpadać. Takich spotkań na prawdę żal, bo przez to dużo ludzi odczuwa samotność. 

Teraz ciasteczka piekę często - jest to dobry sposób na wykorzystanie ziaren, otrąb, płatków owsianych i innych tego typu dobrodziejstw. Jedna porcja ciasteczek  zajmie nam niewiele czasu, a w razie ochoty na coś słodkiego unikniemy zakupów w sklepie słodyczy z konserwantami. Ponadto jest dostęp do tylu ciekawych przepisów, że żałuję, że nie mogę piec ich częściej.

SKŁADNIKI: na 12 sztuk

ciasto:
150 g mąki*
100 g masła - zimne
1 łyżeczka soku pomarańczowego**

masa marcepanowa:
60 g migdałów
40 g cukru pudru
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
esencja migdałowa

lukier:
90 g cukru pudru
15 ml gorącego mleka (łyżka)
2 łyżeczki stopionego masła - ciepłe
esencja migdałowa

PRZYGOTOWANIE:
  • Zimne masło posiekać z mąką - jak najdrobniej. Dodać sok z pomarańczy i szybko zagnieść - włożyć do lodówki na ok. 15 min. 
  • Migdały zalać dwukrotnie wrzątkiem - obrać ze skórki. Migdały zmielić z cukrem w młynku albo rozdrabniaczu do warzyw - pod koniec dodać esencję migdałową i skórkę pomarańczową (ja dałam łyżeczkę mojego dżemu z pomarańczy).
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (moje wielkości miarki 15 ml). W każdej zrobić trzonkiem wgłębienie, jednocześnie spłaszczając je trochę. Piec ok. 20 min. Trudno jest zauważyć moment wypieczenia, bo są jasne i bardzo miękkie przy dotknięciu. Powinny trochę zarumienić się od spodu.
  3. Z masy migdałowej toczyć kulki wielkości orzecha laskowego (miarka płaskiej łyżeczki ok. 5 ml.). Te kulki wkładać w dołki w gorących ciastach, jak ciastka będą prawie upieczone, bo z tą masą trzeba podpiec jedynie 5 - 7 min. 
  4. Składniki lukru wymieszać, polać ciastka od razu po wyjęciu z piekarnika.
* w przepisie była krupczatka, nie miałam dałam tortową
** można postarać się o wodę z kwiatów pomarańczy. Podejrzewam, że oryginalny przepis zawiera wodę z kwiatów, a nie sok z pomarańczy.

SMACZNEGO!





























Źródło: "Ciasta i desery" Barbara Jakimowicz-Klein - przepis nieznacznie zmieniony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...