6 października 2015

Kluseczki - bardzo leniwe


Kluseczki bardzo leniwe, bo ekspresowe w wykonaniu, a smakujące jak tradycyjne pierogi leniwe. Trzy składniki: naturalny serek śniadaniowy, jaja i mąka - wystarczy zabełtać trzepaczką rózgową i kłaść bezpośrednio na wrzątek łyżką. Bardzo delikatne dzięki dodaniu serka i dzięki niemu inaczej smakujące jak zwykłe kładzione kluski. Ja kładłam łyżką stołową, ale można przecierać przez sito z dużymi oczkami, można robić drobniejsze czubkiem łyżki. Podawać ze zrumienioną bułką tartą, lub polane samym masłem. Mogą służyć również jako dodatek do bezmięsnej zupy.

SKŁADNIKI: 2-3 porcje

300 g serka naturalnego serka (u mnie Bieluch 2 x 150 g)
4 jaja
sól
ok. 200 g mąki

dodatkowo: - opcjonalnie
olej, masło
bułka tarta

WYKONANIE:
  1. Jaja roztrzepać z dodatkiem szczypty soli, połączyć najpierw z serkiem, potem z mąką - tylko do połączenia składników i najlepiej trzepaczką rózgową. Konsystencja powinna być taka, żeby można było taką trzepaczką jeszcze zamieszać.
  2. Zagotować sporą ilość wody, osolić. Przechylić miskę na brzegu garnka z wrzątkiem tak, żeby masa doszła do brzegów miski - czystą łyżkę maczać we wrzątku i zagarniać ciasto bokiem łyżki bezpośrednio do wrzątku. Po każdym włożeniu kluska zmoczyć we wrzątku łyżkę, wtedy nie oblepia się łyżka ciastem.
  3. Gotować partiami - tą ilość ugotować na trzy razy. Wybierać łyżką cedzakową, od razu po wypłynięciu na powierzchnię. Od razu wykładać na talerze. Polać zrumienioną bułką tartą lub masłem, posolić po wierzchu
SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. też takie robię i też z moim ulubionym pysznym Bieluchem! cudowne, że chwila moment i jest pyszny obiad dla całej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...