6 grudnia 2013

Jak zrobić roladę biszkoptową?


























Chciałabym podzielić się z Wami moim doświadczeniem z pieczeniem rolad. Kiedyś piekłam w/g przepisu na biszkopt i to główny błąd, drugi błąd: piekłam w temperaturze takiej jak biszkopt - rolada zsychała się szczególnie z końca blachy, trzeci błąd: zwijałam od razu po wyjęciu z piekarnika - niby żeby zachowała kształt zwiniętego ciasta - nie ma takiej potrzeby - a podczas zwijania jeszcze pękała.  Poniżej podaję przykład rolady kakaowej, ale bez kakao robi się tak samo, tylko z pominięciem tego składnika i nie zwiększając ilości mąki.

SKŁADNIKI: - na blachę w piekarniku 40cm. x 40cm
8 żółtek
4 białka
100 g cukru

80 g mąki (ok. 2/3 szklanki)
20 g mąki ziemniaczanej, lub kukurydzianej (ok. 2,5 łyżki)
40 g kakao (ok. 1/3 szklanki)

PRZYGOTOWANIE:
  • Wymieszać oba rodzaje mąki z kakaem.
  • Ubić żółtka z połową cukru
  • Ubić białka - czystymi łopatkami, nie po żółtkach z drugą połową cukru.
  • Połączyć delikatnie łopatką masę żółtkową z białkową w jednolitą masę.
  • Przesiewać sypkie małymi partiami na masę jajową - delikatnie i powoli łącząc- nie mikserem.
  • Wylać na papier, wyrównać i piec w temp. 220 C ok. 10 min. 
  • Przygotować dwie ściereczki bawełniane - które powinny być wilgotne, ja spryskuję spryskiwaczem, ponieważ można to zrobić równomiernie, przy tym nie zmoczy się jej za bardzo. Potrzebne to jest szczególnie dlatego, żeby ciasto zachowało elastyczność, nie wysychało.
  • Wyłożyć upieczoną roladę na wilgotną ściereczkę stroną bez papieru - zdjąć papier i przykryć drugą wilgotną ściereczką - tak zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
  1. Jak mamy przygotowane nadzienie do rolady, zdejmujemy z wierzchu ściereczkę.
  2. Wykładamy masę - wyłożyć na całość zostawiając boki nie do końca wysmarowane, bo masa trochę rozejdzie się przy zwijaniu,  również masy nie powinno być za dużo na końcu zwijania, a powinno być więcej na samym początku.
  3. Zwijamy pomagając sobie przy tym ściereczką i w nią zawijając. Zostawiamy do stężenia. Potem zdjąć ściereczkę, wyłożyć na półmisek, polać lukrem, polewą, czy posypać cukrem pudrem, udekorować.
UDANEGO ROLOWANIA!








1 komentarz:

  1. Zapomniałam napisać, że przepis na samo ciasto pochodzi z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd"

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...