1 kwietnia 2015

Bułeczki śniadaniowe z sezamem

























Bułeczki śniadaniowe z sezamem - o delikatnej strukturze , odrywane.  Smak jest neutralny - dobrze pasują i na słodko i na słono - dla mnie najlepsze świeże z samym masłem. 

SKŁADNIKI: blacha 28 x 40 cm

3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki wody
1 szklanka śmietany
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

1/2 jajka - do posmarowania
sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Przesiać do miski mąkę, zrobić dołek - pokruszyć do niego drożdże, dodać cukier.
  • Zagotować wodę, dodać masło - rozmieszać do rozpuszczenia, połączyć ze śmietaną i wlać część do drożdży - zamieszać częściowo z mąką.
  • Po podrośnięciu drożdży dodać sól, jajko, resztę mieszanki śmietanowej - zagnieść niezbyt gęste ciasto, najlepiej przy użyciu malaksera, czy wypiekacza do chleba.
  • Ciasto przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia - najlepiej w lodówce do następnego dnia - wtedy ciasto będzie super delikatne.
WYKONANIE:
  1. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przemieszać. Podzielić na 24 kawałki. Każdy kawałek ukształtować zawijając brzegi pod spód. Żeby ciasto nie lepiło się do rąk smarować ręce oliwą lub posypywać mąką.
  2. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia - w niedużych odstępach. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Zostawić do wyrośnięcia - powinny podwoić swą objętość.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 220º C - piec do zrumienienia.
SMACZNEGO!

























Źródło inspiracji:  http://www.momalwaysfindsout.com/2013/02/easter-bunny-shaped-rolls

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...