24 września 2013

Suszenie grzybów w piekarniku



Jak suszyć grzyby w piekarniku? 
Grzyby oczyścić z resztek runa leśnego i piasku - zawsze trzeba czyścić za pomocą nożyka w lesie - bo potem już trudniej to zrobić. Pokroić na grubsze plasterki, małe kapelusze w całości, małe nogi na pół.
Nawlec za pomocą igły na białą, bawełnianą, podwójnie nawleczoną nić i wieszać od razu jak korale na ruszcie umieszczonym na najwyższym poziomie piekarnika. Trzeba zabezpieczyć dolną część piekarnika np. folią aluminiową, bo z grzybów może kapać. Jak powiesimy wszystkie sznury grzybów - włączyć piekarnik na temperaturę ok.60º C - najlepiej z termoobiegiem. Po krótkiej chwili, uchylić piekarnik, aby mogła odparowywać wilgoć. I albo już suszyć przy uchylonych - ale wtedy więcej ciepła nam ucieka, albo uchylać co jakiś czas do odparowania.




Albo suszyć rozłożone na blachach:


Życzę przede wszystkim - udanego grzybobrania!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...