19 października 2014

Sernik z rosą

Niezwykle delikatny i kremowy sernik muśnięty puszystą pianką ze złocistymi kropelkami. Kruchy spód, wilgotny serowy środek, który swoją konsystencją przypomina sernik bez pieczenia i bezowa nie wysuszona pianka, która dodaje mu lekkości. Sernik z rosą jest powszechnie znany, choć przepisów jest wiele. Jest czysty bez dodatków ale ma w sobie coś magicznego, że zachwyca za każdym razem, kiedy go spożywam.

SKŁADNIKI: blacha 21 x 33 cm.
masa serowa:
3 jaja
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 op. cukru z wanilią

500 ml śmietany kremówki 30% - można zastąpić mlekiem
1 kg sera twarogowego 3 x mielony - może być z wiaderka
5 łyżek mąki pszennej (75 ml)
1/2 szklanki oleju

ciasto:
2 szklanki mąki*
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

beza:
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

  • Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia - dodać masło, posiekać jak najdrobniej, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, zlepić krótko w całość. Ciasto można zamrozić, albo od razu wylepić nim formę i wstawić do lodówki. Przed wylaniem masy serowej, nakłuć gęsto widelcem i podpiec do zrumienienia w piekarniku w temp. ok. 220º C**.
  • Ser biały i kremówkę mocno schłodzić.
WYKONANIE:
  1. Ubić jaja i żółtka z cukrem i wanilią na puch.
  2. Ser i kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystości, dodać olej, mąkę, zmiksować. Połączyć z masą jajeczną do uzyskania jednolitej masy.
  3. Masę serową wylać na podpieczony spód i piec ok. 70 min w temp. 200º C**
  4. Po 1 godzinie pieczenia sernika przygotować bezę: do miski wlać od razu białka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną i mocno zmiksować - piana powinna być płynna, a nie sztywna. Wylać pianę na sernik, zmniejszyć temperaturę do 170º C** i podpiec ok 15 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić nieco drzwiczki piekarnika i zostawić jeszcze sernik na ok. 1/2 godziny. Wyjąć delikatnie z piekarnika.
  5. Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest od razu wynieść do zimnego pomieszczenia, albo lekko wystudzić i wstawić przykrywając do lodówki - do wytrącenia się rosy.
* Ta porcja ciasta jest na większą formę. Ciasto kruche trzeba rozwałkowywać cienko, z resztek zrobić ciasteczka, albo po prostu zmniejszyć proporcje.
** Temperatury dostosować do swojego piekarnika, jak za szybko się przypieka zmniejszyć o ok. 20℃
SMACZNEGO!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...