Masę makową, którą robię do
strucli - od razu przygotowuję z większej ilości maku. Zużywam ją oprócz strucli, do klusek z makiem, makowiec na kruchym spodzie, czy takie jak te - kubeczki. Pyszne kruche ciasto, na dnie są posiekane orzechy i spora ilość masy makowej. Surowe ciasto i masę makową można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a przed samymi świętami tylko upiec.
SKŁADNIKI: 12 sztuk
ciasto:
350 g mąki
250 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
100 g orzechów włoskich* - drobno posiekanych
ok. 600 g masy
makowej z bakaliami** - najlepsza domowa
1 małe jajko
PRZYGOTOWANIE:
- Zagnieść kruche ciasto: masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, sól, jajko - żeby łatwiej się zlepiło dodać 1 łyżkę lodowatej wody. Schłodzić ok. 1 -2 godz.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do ok. 210℃
- Część ciasta rozwałkować na ok 3 mm - niewiele podsypując mąką. Wyciąć 12 krążków średnicy obejmującej spód i boki - u mnie to 10 cm. Wyłożyć nimi foremki - na spód wsypać po 1 łyżeczce posiekanych orzechów, wypełnić prawie po brzegi makiem.
- Rozwałkować pozostałe ciasto. Wykrawać 6 kółek o wielkości przykrywającej brzeg ciasta - u mnie 8 cm. W każdym kółku wyciąć gwiazdkę tak, aby zostawało trochę brzegu.
- Rozmącić jajko. Smarować nim brzegi babeczek, gwiazdki i wycięte brzegi. To co idzie na górę maku obsypywać posiekanymi orzechami i układać od razu na maku, przyklejając do brzegów. Z resztek ciasta można wyciąć gwiazdki i tak samo udekorować.
- Piec ok. 20 min., aż nabiorą ładnego koloru. Zostawić w formie - na ok. 10 min, potem ostrożnie wyjąć na kratkę. Oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać najlepiej poza lodówką.
* można wymieszać z orzeszkami ziemnymi
** dodać posiekane migdały, orzechy, rodzynki
SMACZNEGO!
Źródło inspiracji: polska edycja czasopisma BBC "goodfood"