Piernik, z rodzaju pierników lekkich, nie wymagających leżakownia. Jest bardzo dobry od razu, ale jak każdy piernik należy do ciast trwałych. Z dodatkiem mielonych migdałów, skórki pomarańczowej, zdobiony migdałami i kandyzowanymi wiśniami - co nie tylko wpływa na wygląd, ale też wzbogaca jego smak.
SKŁADNIKI: wielkość 32 x 21
250 g miodu
125 g cukru
1/4 szklanki (ok.60 ml) oleju
350 g mąki
125 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 jaja
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej - posiekane
olej - do natłuszczenia blachy
do dekoracji:
2 łyżki mleka
kandyzowane wiśnie
migdały - obrane
PRZYGOTOWANIE:
- Miód, cukier i olej - zagotować, mieszając. Przestudzić.
- W misce wymieszać mąkę, mielone migdały, proszek, sól, i przyprawy.
- Do miski z suchymi składnikami dodać jaja i kandyzowane skórki i masę z miodem - zagnieść. W razie potrzeby zwiększyć ilość mąki, lub oleju - gdyby ciasto było za rzadkie, albo za twarde.
- Przykryć miskę i odstawić na 1 godzinę w chłodnym miejscu.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 ℃. Blachę natłuścić olejem.
- Wyłożyć ciasto na blachę i rozłożyć oprószonymi mąką rękoma, wygładzić powierzchnię.
- Wierzch posmarować mlekiem. Ostrym nożykiem zaznaczyć kwadraty ok. 6 x 6. Każdy kwadrat udekorować migdałami i wiśniami.
- Piec ok. 45 min. Wystudzić.
- Po wystudzeniu pokroić na kwadraty.
SMACZNEGO!
Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter