Kruche babeczki waniliowe z kremem budyniowym - przeurocze i przepyszne - wypiek na każdą okazję i bez okazji. Docenią je i duzi i mali. Metalowe foremki* wylepione kruchym ciastem, wypełnione kremem, przykryte krążkiem ciasta i zapieczone. Kruchutkie i jednocześnie wilgotne w środku - zadbajcie o smak z prawdziwej wanilii!
SKŁADNIKI: ok. 18 szt
ciasto kruche:
250 g mąki
120 g masła - zimne, może być zamrożone
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżki cukru z wanilią
2 żółtka
2 łyżki śmietany lub jogurtu
krem:
1 szklanka kremówki
3 żółtka
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru
1/2 łyżki cukru z wanilią
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto kruche: masło posiekać razem z mąką - jak najdrobniej. Dodać cukier puder, cukier z wanilią, żółtka, śmietanę - zagnieść szybko - nie wyrabiając dokładnie. Zawinąć w folię i do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Krem: wszystkie składniki na krem wymieszać trzepaczką rózgową - ustawić na palniku - mieszać, aż będzie zaczynać gęstnieć -zdjąć z palnika, nie gotować. Studzić mieszając co jakiś czas, albo przykryć w kontakcie z folią i zostawić do wystudzenia.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200º C. Foremek nie trzeba smarować tłuszczem.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, podsypując mąką. Wycinać krążki - foremkami do babeczek - wyklejać nimi babeczki, dociskając i rozciągając ciasto, by doszło ciasto po brzegi. Wypełniać kremem, zostawiając u góry trochę miejsca i przykrywać takim samym krążkiem - nie sklejać, nie dociskać.
- Piec ok. 25 min - na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 min. Wyjmować ostrożnie, układać na kratce do góry dnem - zostawić do ostudzenia. Oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.
* w foremkach silikonowych nie da się ładnie docisnąć i rozprowadzić ciasta - nie polecam.