Tort dla małego wielbiciela postaci młodego lwa Kion. Ulubione dziecięce smaki: kremem budyniowy, czekoladowa pianka i truskawki w galaretce. Cały tort obłożony ganache z białej czekolady i domowym lukrem plastycznym.
Tort odbiegający wyglądem od moich oczekiwań, ale tak to bywa, jak nie robi się tego na swoim sprzęcie. Tort robiłam "na wyjeździe" Wystarczyła mała niedogodność - nie miałam miarki 5 ml = 1 łyżeczki. Niekiedy jest to bardzo istotne, w tym przypadku miarka potrzebna do odmierzenia żelatyny potrzebnej do domowego lukru plastycznego. Okazało się, że miarkę którą użyłam miała ok. 1,5 wielkości łyżeczki i lukier wyszedł za mało rozciągliwy, trudny do rozwałkowania i ułożenia i lepienia. Zdjęcia to zdradzają - ale wierzcie mi na żywo był bez zastrzeżeń i z entuzjazmem przyjęty przez gości, a szczególnie przez dzieci.
Tort odbiegający wyglądem od moich oczekiwań, ale tak to bywa, jak nie robi się tego na swoim sprzęcie. Tort robiłam "na wyjeździe" Wystarczyła mała niedogodność - nie miałam miarki 5 ml = 1 łyżeczki. Niekiedy jest to bardzo istotne, w tym przypadku miarka potrzebna do odmierzenia żelatyny potrzebnej do domowego lukru plastycznego. Okazało się, że miarkę którą użyłam miała ok. 1,5 wielkości łyżeczki i lukier wyszedł za mało rozciągliwy, trudny do rozwałkowania i ułożenia i lepienia. Zdjęcia to zdradzają - ale wierzcie mi na żywo był bez zastrzeżeń i z entuzjazmem przyjęty przez gości, a szczególnie przez dzieci.
SKŁADNIKI:
biszkopt: średnica 23 cm - wysoki
dwa biszkopty każdy z:
5 jaj
2/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego
warstwa truskawkowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
1 kg truskawek - mogą być mrożone
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
krem budyniowy:
1 budyń waniliowy (na 500 ml)
2 łyżki cukru
300 ml mleka
125 g masła
pianka czekoladowa:
4 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
1 szklanka mleka
1/3 szklanki kakao
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki 30%
Ganache z białej czekolady - pod lukier:
450 g białej czekolady
150 ml śmietany kremówki 30%
dekoracja:
lukier plastyczny z 1 kg cukru pudru
kakao
barwniki w proszku: żółty, czerwony, pomarańczowy, czarny
2 długie nitki makaronu
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec biszkopt - ze składników jak wyżej, wg przepisu na biszkopt bez środków spulchniających.
- Nasączenie: pół szklanki wody zagotować z 2 łyżeczkami cukru i łyżką soku z cytryny. Wystudzić.
- Zamrożone truskawki lekko rozmrozić. 2 galaretki zalać 1 szklanką wrzątku* - rozpuścić.
SKŁADANIE**:
- Tort składam w obręczy. Tort jest wysoki, na wysokość większą niż moja obręcz - więc po stężeniu dolnej warstwy odcięłam go i zapięłam wyżej (jak na zdjęciu). Każdy blat biszkoptowy lekko nasączony.
- Blat biszkoptowy, na to warstwa bitej śmietany i wyłożona galaretka z truskawkami i od razu wyłożony drugi blat biszkoptowy na jeszcze nie stężałą galaretkę - schłodzić.
- Na drugi blat wyłożony krem budyniowy, na to trzeci blat.
- Na trzecim blacie wyłożona czekoladowa pianka i przykryta od razu czwartym blatem.
- Po schłodzeniu w obręczy całość obłożona ganache z białej czekolady i na to przyklejony lukier plastyczny. Zrobiona dekoracja na podstawie rysunku w internecie.
WYKONANIE:
- Każdy biszkopt przekroić na pół, żeby otrzymać 4 solidne blaty.
- Warstwa truskawkowa. Bita śmietana - pod warstwę truskawkową: szklankę śmietany ubić na sztywno, dodając do smaku ok 1 łyżeczki cukru pudru. Na koniec dodać ciepłą żelatynę - szybko zmiksować. Galaretkę rozpuścić*. Truskawki - większe przekroić.
- Krem budyniowy: ugotować budyń w mniejszej ilości mleka - wystudzić mieszając, albo przykryć folią w kontakcie. Po wystudzeniu zmiksować masło, dodawać po trochu budyń - połączyć.
- Pianka czekoladowa: żelatynę zalać wodą - niech napęcznieje. Kakao rozetrzeć łyżką z cukrem, solą, dodawać po trochu mleka (ok. 1/4 szklanki), aż uzyskamy masę, dodać żółtka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do kakao wlewać po trochu wrzące mleko, wymieszać - wlać z powrotem przez sitko do garnuszka i podgrzewać mieszając, aż masa zacznie tężeć na ściankach naczynia - nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. Przed wykładaniem na tort ubić śmietanę na sztywno i połączyć z kakaową masą.
- Ganache z białej czekolady: śmietankę zagotować, zalać czekoladę - odczekać chwilę i wymieszać na jednolitą masę. Obłożyć nią cały tort po schłodzeniu.
- Lukier plastyczny zabarwić - część odłożyć na drobne elementy. Pozostały barwiłam żółtym, pomarańczowym i kakao - niedużo, dla przełamania koloru i uzyskania najbardziej zbliżonej barwy. Brązowe elementy też barwiłam kakao; czerwony z barwnika w proszku (wg mnie lepiej barwi intensywne kolory). Wąsy z makaronu lekko zwilżone i obtoczone w kakao.
* dwie galaretki w 1 szklance wody źle jest rozpuścić - trzeba podgrzać nad parą wodną. Truskawek jest dużo, na dodatek mrożone, więc nie chciałam dodawać dużo wody, a jednocześnie pod lukier plastyczny wolałam je mocniej usztywnić.
** tort robiłam dość dawno - teraz pod lukier lub sam ganache czekoladowy - nie wykładam wilgotnego wnętrza ( galaretki, pianki) po samą obręcz, układam dookoła paski biszkoptu, można uszczelniać masą maślaną - zabezpiecza to przed ślizganiem się masy i ganache tynkując pod lukier.
SMACZNEGO!
** tort robiłam dość dawno - teraz pod lukier lub sam ganache czekoladowy - nie wykładam wilgotnego wnętrza ( galaretki, pianki) po samą obręcz, układam dookoła paski biszkoptu, można uszczelniać masą maślaną - zabezpiecza to przed ślizganiem się masy i ganache tynkując pod lukier.
SMACZNEGO!