Rozkosz dla podniebienia - wykwintne naleśniki, przełożone serem twarogowym z dodatkiem wanilii. Od razu dobrze wysmażone, bardzo delikatne ciasto - polane słodzonym jogurtem i sosem z mrożonych jagód.
SKŁADNIKI: na ok. 10 sztuk patelnia 23 cm
ciasto:
200 g mąki
3 jaja
150 ml wody
150 ml mleka
1 łyżka rozpuszczonego masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru pudru
olej do smażenia
nadzienie
325 g twarogu dość dobrze odciśniętego
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki cukru pudru z wanilią
sos:
400 ml jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru z wanilią
1/2 szklanki mrożonych jagód
2 łyżki cukru
Do przybrania:
borówka kanadyjska
PRZYGOTOWANIE:
- Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać pozostałe składniki - rozbić krótko, żeby nie było grudek. Zostawić pod przykryciem na min. 1/2 godziny.
- Twaróg rozetrzeć łyżką z cukrem i cukrem pudrem z wanilią.
- Jagody zasypać cukrem, ustawić w rondlu na małym gazie. Pogotować 3 - 5 min. Wystudzić.
WYKONANIE:
Naleśniki:
Naleśniki:
- Patelnię rozgrzać, natłuścić pędzlem lub ręcznikiem papierowym.
- Ciasto wymieszać, w razie potrzeby dolewać mleka. Wylewać odmierzoną porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i kolistym ruchem rozprowadzić ciasto po patelni. Smażone naleśniki układać jeden na drugim.
- Ser rozsmarować na połowie - złożyć ćwiartki.
Sos:
Połowę jogurtu wymieszać z cukrem pudrem , drugą z jagodami. Polać naleśniki sosami - podawać. Można posypać borówkami kanadyjskimi (jagód leśnych nie można jeść na surowo).
SMACZNEGO!