9 kwietnia 2015

Kruchy śmietanowiec z kajmakiem i orzechami włoskimi

























Pyszne ciasto - niesamowicie kruche placki, między nimi bita śmietana z mascarpone, polane masą krówkową, czy kajmakiem i obsypane obficie orzechami włoskimi - rozpływa się w ustach. To ciasto bardzo często robię na Święta Wielkanocne, ale pasuje do każdej okazji. Bardzo dobra kompozycja smaków. Ciasto jest sycące, dość słodkie, ale doskonałe i jakakolwiek zmiana ilości warstw, czy ilości śmietany, albo inne proporcje ciasta kruchego - zmieniają ten przepis w mniej korzystny - próbowałam to wielokrotnie. Przepis stary, który dostałam pod nazwą "Snickers",ale pod tą nazwą występują też inne ciasta, więc pomijam je w tytule. 

SKŁADNIKI: forma 32 x 21
ciasto:
500 g mąki
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka

warstwa śmietanowa:*
500 ml śmietany kremówki min. 30%
250 g mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru

kajmak:
510 g - puszka gotowej masy krówkowej**

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagnieść ciasto:  mąkę przesiać, wyłożyć masło - posiekać jak najdrobniej. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść w całość. 
  • Upiec placki***: Piec w temp. ok. 200º  C - do zrumienienia (ok.10-15 min.) - pilnować, bo łatwo można spalić. Ciasto podzielić  na trzy części, rozwałkować przez folię i upiec trzy placki - blacha nie wymaga smarowania. Ułożyć każdy oddzielnie, wystudzić.
WYKONANIE:
  1. Mocno schłodzoną śmietanę i mascarpone włożyć do wysokiego, schłodzonego naczynia i ubić mikserem na najwyższych obrotach - na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
  2. Przełożyć placki śmietaną, polać kajmakiem i obsypać po wierzchu siekanymi orzechami.   
* w oryginalnym przepisie była sama śmietana ubijana ze śmietanfixsem. Próbowałam również zamiast śmietanfiksu dodać żelatyny, ale z mascarpone smakuje mi najbardziej.
** albo mleko skondensowane słodzone, gotowane w zamkniętej puszce 3,5 godziny ew. kajmak domowej roboty,
*** Ciasto jest bardzo kruche, najlepiej piec w blaszkach z wyjmowanym dnem, albo w płaskiej, bez rantów, bo nie daje się wyjąć, łamie się. Z blaszki o wysokich brzegach trzeba wyjmować w kawałkach i układać jak puzzle. 

SMACZNEGO!




6 komentarzy:

  1. Zrobię na święta, wygląda apetycznie. Czy proszek do pieczenia jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest konieczny. Ciasta kruche wychodzą i bez proszku do pieczenia. To jest przepis oryginalny z dawnych lat - kiedyś chyba do wszystkich ciast dodawało się proszek do pieczenia. Ale ja en przepis robię z proszkiem.

      Usuń
  2. Świetny przepis, pyszne ciasto. Robię już któryś raz z kolei, moja rodzina je uwielbia 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, cieszę się że się przydaje do czegoś ta moja stronka. Życzę udanych Świąt.

      Usuń
  3. Hej. Chciałam zapytać czy ciasto powinno stać w lodówce po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że w lodówce. Wg mnie ciasta kruche z dodatkiem żółtek - mimo lodówki zachowują kruchość.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...