21 marca 2019

Ciasteczka maślane z różą

Ten przepis można traktować jako podstawowy na różnego rodzaju ciasteczka. Dzięki dodaniu całych jaj nie kruszą się, są bez dodatku środków spulchniających - ładnie zachowują kształt. Oprócz tych przekładanych różą, wycinałam foremką dinozaury i  świąteczne zające - takie jak przy babce piaskowej z kurkumą i pomarańczą. Ciasteczka w kształcie zajączków, po upieczeniu tą samą foremką docięłam lukier plastyczny - idealnie pasował - co świadczy, że nie zmieniły kształtu podczas pieczenia. Ale, żeby nie zmieniły kształtu jest jeden warunek: ciasto rozwałkowuję jak najcieniej i po wycięciu przenoszę wykrojone ciasto razem z foremką na papier do pieczenia.

SKŁADNIKI ok 80 szt. ciasteczek*

500 g mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1/8 łyżeczki soli
300 g masła - zimne
otarta skórka z 1 cytryny
cukier z wanilią
2 jaja - małe

dodatkowo:
mały słoiczek róży ucieranej - do przełożenia (może być inny dżem)
cukier puder - do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i sól - wyłożyć na to masło, posiekać jak najdrobniej. Zlepić wszystkie składniki i  krótko zagnieść. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce - nie trzeba długo, ale ciasto jest miękkie (może to zależeć od wielkości jaj)  - schłodzenie ułatwi wałkowanie.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180 ℃. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, wycinać okrągłe ciastka o średnicy ok. 6 cm, połowę z dziurką. Układać na papierze do wypieków - najlepiej przenosząc z foremką. Cienko rozwałkowane zachowują kształt i rosną minimalnie. Piec ok 12 min - do zrumienienia.
  2. Ciasteczka wystudzić. Te z dziurką posypać cukrem pudrem. Pełne ciasteczko smarować bardzo cienką warstwą i przykrywać upudrowanym ciasteczkiem z dziurką. 
* tych w kształcie kwiatuszka  o średnicy 6 cm- rozwałkowane jak najcieniej.

SMACZNEGO!





Źródło: Przepis z Czasopisma BURDA - "maślane gwiazdeczki"

12 marca 2019

Babka piaskowa z kurkumą i pomarańczą

Babka piaskowa, z dodatkiem oleju, skórki i soku z pomarańczy i świeżej kurkumy. Lekko wilgotna, o zwartym miąższu. Ładnie daje się kroić na cienkie plastry, dzięki temu jest podzielna. Składniki na solidną formę. Pycha! jestem nią zachwycona - na pewno zagości u mnie częściej niż tylko na Święta.

SKŁADNIKI:  forma 2,5 litra 

8 jaj (5  jaj rozdzielić)*
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
200 g masła - miękkie + do natłuszczenia formy
1/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 duża pomarańcza - otarta skórka i sok
świeża kurkuma - wielkości małego palca - zetrzeć na miazgę*

lukier:
sok z 1/2 pomarańczy
cukier puder
1 łyżka masła

do przybrania:
skórka pomarańczowa - wiórki

PRZYGOTOWANIE:
  • Formę na babkę dokładnie natłuścić wszystkie zakamarki i obsypać przez sitko delikatnie mąką.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃.
WYKONANIE:
  1. 3 jaja i 5 żółtek utrzeć z cukrem na puch, potem dodawać kawałki masła, olej - utrzeć razem.
  2. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać i przesiać przez sitko.
  3. Do masy z jajkami dodawać  stopniowo mąkę, sok i skórkę z pomarańczy, kurkumę, na koniec pianę z białek  ubitych ze szczyptą soli.
  4. Wylać ciasto do przygotowanej formy, postukać - żeby ciasto weszło we wszystkie zagłębienia.
  5. Piec ok. 1 godziny i do "suchego patyczka"- zwiększając po ok 1/2 godziny temperaturę do 180 ℃. Po wyjęciu z piekarnika zostawić babkę w formie co najmniej na  10 min. Wyjąć, wystudzić na ruszcie. Polewać lukrem całkiem wystudzoną.
  6. Lukier**: połowę soku z pomarańczy lekko podgrzać, wlewać do ok. 1/2 szklanki cukru pudru - rozcierać drewnianą gałką, albo łyżką. Dodać resztę soku i cukru pudru dodać tyle, żeby lukier nie spływał za szybko z babki. Ruszt z babką postawić  na papierze lub folii polać babkę i udekorować skórką z pomarańczy - jak się okaże, że lukier jest za rzadki i spłynął - można zebrać, dodać jeszcze cukru pudru i polać jeszcze raz.
* świeżą kurkumę oskrobać i zetrzeć w gumowych rękawiczkach - trudno usunąć po niej odbarwienia.
** najlepszy jest ucierany w glinianej makutrze. Mój lukier jest bardziej żółty - nie jest to z powodu soku z pomarańczy, a przez dodatek "nalewki z szafranu" - ale nie polecam do lukru, bo zmieniło smak nie na taki jaki chciałam. Ale można dodać nieco wyciśniętego soku z kurkumy.

SMACZNEGO!


8 marca 2019

Kruche sezamki

Są super! Jak lubicie zwykłe sezamki to i polubicie te, na pewno zdrowsze niż kupione w sklepie. Ja już robiłam kilka razy, trochę zmieniając recepturę. Ale ta jest doskonała - są aromatyczne, trochę ciągnące i chrupiące. Samo ciasto jest bardzo kruche, ale konsystencja masy sezamowej trzyma wszystko w całości. Tylko uwaga! - wciągają, trudno się im oprzeć.

SKŁADNIKI: blacha 35 x 38 - bez rantów, albo  piec na odwróconej do góry dnem blasze

ciasto kruche:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
200 g masła* - lodowatego
1 jajo
1 łyżka lodowatej wody

masa sezamowa:
1 i 1/2 szklanki sezamu
1/3 szklanki cukru kryształu
60 g masła
3 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagnieść kruche ciasto:  na stolnicę  przesiać mąkę i cukier puder, dodać cukier z wanilią - na to wyłożyć masło. Siekać nożem jak najdrobniej, dodać 1 jajko i lodowatą wodę - postarać się szybko zlepić (żeby nie ogrzewać ciasta rękoma) - nie zagniatać na jednolite ciasto. 
  • Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190 ℃. Jeśli ciasto jest zimne można spróbować je rozwałkować - jeśli nie schłodzić w lodówce. Wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, albo bezpośrednio na stolnicy posypując jak najmniejszą ilością mąki. Przenieść na wałku. Piec do uzyskania złotego koloru.
WYKONANIE:
  1. Jak ciasto się podpieka przygotować masę sezamową: wszystkie składniki włożyć do rondelka - podgrzewać parę minut, mieszając. Ciepłe od razu wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać i od razu ciąć na dowolne części - najlepiej długim, prostym nożem. Piec w temp. ok. 170 C ok. 15 min -  na złoto.

*najlepiej zamrożone - moja tajna broń na super kruche ciasto.

SMACZNEGO!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...