Ten przepis można traktować jako podstawowy na różnego rodzaju ciasteczka. Dzięki dodaniu całych jaj nie kruszą się, są bez dodatku środków spulchniających - ładnie zachowują kształt. Oprócz tych przekładanych różą, wycinałam foremką dinozaury i świąteczne zające - takie jak przy babce piaskowej z kurkumą i pomarańczą. Ciasteczka w kształcie zajączków, po upieczeniu tą samą foremką docięłam lukier plastyczny - idealnie pasował - co świadczy, że nie zmieniły kształtu podczas pieczenia. Ale, żeby nie zmieniły kształtu jest jeden warunek: ciasto rozwałkowuję jak najcieniej i po wycięciu przenoszę wykrojone ciasto razem z foremką na papier do pieczenia.
SKŁADNIKI ok 80 szt. ciasteczek*
SKŁADNIKI ok 80 szt. ciasteczek*
500 g mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1/8 łyżeczki soli
300 g masła - zimne
otarta skórka z 1 cytryny
cukier z wanilią
2 jaja - małe
dodatkowo:
mały słoiczek róży ucieranej - do przełożenia (może być inny dżem)
cukier puder - do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
- Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i sól - wyłożyć na to masło, posiekać jak najdrobniej. Zlepić wszystkie składniki i krótko zagnieść. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce - nie trzeba długo, ale ciasto jest miękkie (może to zależeć od wielkości jaj) - schłodzenie ułatwi wałkowanie.
WYKONANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180 ℃. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, wycinać okrągłe ciastka o średnicy ok. 6 cm, połowę z dziurką. Układać na papierze do wypieków - najlepiej przenosząc z foremką. Cienko rozwałkowane zachowują kształt i rosną minimalnie. Piec ok 12 min - do zrumienienia.
- Ciasteczka wystudzić. Te z dziurką posypać cukrem pudrem. Pełne ciasteczko smarować bardzo cienką warstwą i przykrywać upudrowanym ciasteczkiem z dziurką.
* tych w kształcie kwiatuszka o średnicy 6 cm- rozwałkowane jak najcieniej.
SMACZNEGO!
Źródło: Przepis z Czasopisma BURDA - "maślane gwiazdeczki"