30 czerwca 2016

Kruche babeczki z jagodowym nadzieniem

Kruche babeczki z solidną porcją nadzienia jagodowego. Nadzieniem nie nasiąka ciasto, dzięki czemu pozostają dłużej świeże i smaczne.

SKŁADNIKI: ok. 20 babeczek średnica góry 6,5 cm
400 g mąki
60 g cukru pudru + do oprószenia
szczypta soli
260 g masła (ok. 60 masła można zastąpić smalcem) - zimne
1 małej jajo lub żółtko z połową białka
1 łyżka zimnego mleka lub wody - jeśli będzie taka potrzeba i trudno będzie zlepić

1 litr jagód - mogą być mrożone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej*
olej/masło do smarowania foremek

PRZYGOTOWANIE:
  • Wysypać na stolnicę mąkę, sól, cukier puder - wyłożyć na to masło i ew. smalec - siekać jak najdrobniej i mieszać jednocześnie nożem. Dodać jajko i wodę - wymieszać jeszcze nożem, a późnej zlepić rękoma. Nie zagniatać, ciasto nie powinno mieć jednolitej struktury. Przełożyć na folię, spłaszczyć i schować do lodówki - żeby można było je łatwiej rozwałkować.
  • Jagody rozsypać na półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem pudrem i oprószyć sitkiem równomiernie jagody.
  • Foremki posmarować olejem za pomocą pędzelka. Blachę, na której będą układane foremki dobrze byłoby wyłożyć papierem lub folią aluminiową - będzie prościej posprzątać, jak wycieknie jagodowy sok.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C, 
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm, podsypując mąką. Po rozwałkowaniu widać kawałki tłuszczu. Wycinać krążki - dwie wielkości: jedne o średnicy babeczek, drugie trochę większe, u mnie 6,5 cm i 8 cm. 
  3. Większymi wyklejać spód babeczek tak, żeby ciasto wystawało ponad foremkę - całe wypełnić jagodami. 
  4. Na wierzch każdej babeczki ułożyć mniejszy krążek i zlepić brzegi tak, żeby nie zawijać ich na zewnątrz. W środku każdej zrobić nacięcie, żeby nie popękały - ja zapomniałam, kilka mi pękło na zlepieniu.
  5. Piec ok. 25 min - na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 min. Przy pomocy wykałaczki spróbować podważyć brzegi - powinny ładnie odchodzić - wyjmować ostrożnie. Oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.
*Do mrożonych dodać 1 łyżkę więcej.
SMACZNEGO!





25 czerwca 2016

Tort ananasowo-kokosowy - Pociąg Tomek


Ten tort robiłam na 2 urodziny dla chłopca, ale ta tematyka ucieszy też dziewczynki - wszystko zależy od zainteresowań. Tort jest na tradycyjnym biszkopcie, przełożony masą ananasową z nuta lemon curdu i kokosową z migdałami. Pociąg wykrojony jest z biszkoptu maderskiego. Torty z lukrem plastycznym najbardziej mi smakują z kwaśnymi masami, co tego połączenia nie do końca byłam przekonana - ale to były bardzo dobre smaki, szczególnie dzięki przełamaniu słodyczy lemon curdem. Bez względu na dekorację - polecam tort na każdą okazję.

SKŁADNIKI: forma 24 x 34 cm

biszkopt: forma 24 x 34 cm
8 jaj 
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
1 szklanka drobnego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki

biszkopt maderski: forma ok.12 x 30
175 g masła - miękkie
175 g cukru pudru
225 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3 jaja
otarta skórka z 1 cytryny

Krem ananasowy:**
1 puszka ananasa (ok. 340 g po odsączeniu)
budyń śmietankowy, ananasowy
1 cytrynowa galaretka
250 g masła - temp. pokojowej

krem kokosowo - migdałowy:
400 ml mleka kokosowego 16 - 17% tłuszczu***
budyń kokosowy:
200 ml wody kokosowej (uzyskanej z powyższej ilości mleka kokosowego)
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
200 ml śmietanki kokosowej (uzyskanej z powyższej ilości mleka kokosowego)
250 g mascarpone - mocno schłodzone
budyń kokosowy (powyższy)
1 szklanka wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych

lemon curd - ok. 200 ml

ponadto:
masa maślana do obłożenia tortu z 600 g cukru pudru
lukier plastyczny z 1,5 kg cukru pudru
kawałek makaronu spaghetti - do usztywnienia komina
biszkopt maderski z powyższych składników - upieczony w formie ok.12 x 30
barwniki spożywcze: czarny, czerwony, niebieski, żółty

PLAN PRACY - przykładowe wykończenie w piątek

Wtorek:
  • upiec biszkopty.  Zrobić szablony na pociągi. Zrobić lemon curd, jeśli nie mamy gotowego
Czwartek:
  • rano przygotować masy, przełożyć nimi tort i schłodzić. Wykroić pociąg, złożyć zlepiając elementy lemon curdem, albo inną masą - schłodzić.
  • po schłodzeniu tortu przygotować masę maślaną i obłożyć nią od razu, dokładnie cały tort i pociąg. Zostawić na kilka godzin do stężenia, albo na noc. 
  • zagnieść lukier plastyczny. 
Piątek:
  • obłożyć tort lukrem plastycznym. Zagnieść lukier z barwnikami. 
  • obłożyć i wykończyć pociąg.

PRZYGOTOWANIE:****
  • Upiec biszkopt z powyższych składników wg przepisu na: biszkopt bez środków spulchniających.
  • Upiec biszkopt na pociąg z powyższych składników t.j z połowy porcji wg przepisu: biszkopt maderski.
  • Zrobić lemon curd, z połowy ilości wg przepisu na lemon curd
  • Masa ananasowa: ananasa odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Uzyskany płyn uzupełnić wodą do ilości 500 ml. - ugotować na nim budyń. Od razu po zagotowaniu, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia i od razu dodać masło, mieszać do rozpuszczenia. Zostawić do lekkiego przestudzenia.
  • Masa kokosowa: z ustanego mleka kokosowego zlać znad śmietanki kokosowej - wodę kokosową. Śmietankę chłodzić, a na wodzie kokosowej ugotować budyń, dodając do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Budyń schłodzić mieszając od czasu do czasu. Śmietankę kokosową i mascarpone wymieszać łyżką i ubić mikserem z łopatkami. Dodać do budyniu łącząc stopniowo, wsypać wiórki i płatki migdałów i wymieszać delikatnie.
WYKONANIE:
  1. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Nie nasączałam, bo robiłam ze świeżo upieczonego biszkoptu, a kremy i tak są wilgotne. Przy biszkopcie wcześniej upieczonym dobrze byłoby go trochę zwilżyć. Na jeden blat rozprowadzić lemon curd, na to krem ananasowy, przykryć drugim, na nim rozsmarować krem kokosowy. Tort schłodzić.
  2. Z biszkoptu maderskiego wyciąć pociąg. Największy fragment wycinałam z klocka o wymiarach wys. 6, długość 14 i szerokość 7. Przód pod walcem zrobiłam na wys 4,5 cm. Walec o wymiarach 10 x 5,5 x 5,5 cm ścięłam na dł. 8 średnica 4 cm. Następnie dołożyłam 3 cm. (2 x 1,5 cm.) wysokości za walcem i dołożyłam jeszcze węglarkę (robiłam metodą prób i błędów można te elementy od razu dołożyć do pierwotnych wymiarów, ale bardzo smakował przełożony). Oddzielne elementy złączyć masą maślaną lub lemon curdem - schłodzić.
  3. Zrobić masę maślaną wg przepisu na moim blogu, przy opisie na lukier plastyczny. Obłożyć nią tort i pociąg - dokładnie uszczelniając.
  4. Zagnieść lukier plastyczny wg przepisu na: lukier plastyczny. Przechowywać w temp. pokojowej szczelnie owinięty folią samoprzylepną i umieszczony w szczelnym pojemniku.
  5. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm ok. 3/4 porcji lukru. Tort zwilżyć odrobiną wody,  obłożyć lukrem tort, wygładzić. Resztki lukru zebrać wymieszać z barwnikami, białego lukru zostawić trochę, resztę wymieszać z barwnikami w orientacyjnych ilościach.
  6. Pociąg obłożyć prawie cały - poza przodem - niebieskim lukrem. Udekorować wg zdjęć. Jeśli coś będzie niejasne - proszę o pytania.
*z tej ilości sporo zostanie - można zrobić mniej i w mniejszej formie.
** kremu może być trochę mniej - wystarczy 3/4 porcji, ale nie ma jak tego dzielić. Ja zawsze robiąc tort przekładam resztki biszkoptu, albo oddzielnie upieczony biszkopt resztkami masy.
***takie mleko ja użyłam, nie wiem ile mają inne. Mleko schłodzić w lodówce odwrócone do dołu otworem. 
**** Nie lubię robić dużo odwołań do innych przepisów, ale w tym poście jest dużo opisu - to nie chcę już gmatwać.

SMACZNEGO!













Biszkopt maderski - Madeira cake

Biszkopt maderski - kuchenne ABC. Jest cięższy niż tradycyjny biszkopt  bez tłuszczu, lekko wilgotny - nie wymaga nasączania. Jest bardzo dobry i bez przekładania - jak babka. Niemal niezastąpiony do tortów, które wymagają większej stabilności, np. piętrowe, do rzeźbienia tortów o innych nietypowych kształtach. Do niedawna pod nazwą biszkopt uznawałam tylko nasz tradycyjny, bez tłuszczu. Przepis pochodzi z książki "STEP BY STEP cake dekorating" Karen Sullivan. Użyłam go do wyrzeźbienia lokomotywy do tortu Pociąg Tomek.

SKŁADNIKI: średnica 24 cm

350 g masła - miękkie
350 g cukru pudru
450 g mąki tortowej*
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody
6 jaj
otarta skórka z 2 cytryn

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę natłuścić i obsypać mąką, albo wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki**- zdjęcie poniżej.
  • Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem i przesiać.
WYKONANIE:
  1. Masło roztrzepać, następnie zmiksować z cukrem pudrem, aż będzie puszyste. 
  2. Dodawać po jednym jajku co jakiś czas. Po dodaniu wszystkich ubijać jeszcze ok. 2 min, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
  3. Następnie przesiać do powyższej masy mąkę, dodać skórkę - miksować, aż będzie gładkie.
  4. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
  5. Piec 50 - 60 min. i do "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie 10 minut. Następnie wyjąć na kratkę i wystudzić.
  6. Biszkopt do rzeźbienia powinien być upieczony co najmniej 2 dni wcześniej.
* W przepisie jest to self-raising flour - w tłumaczeniach jako samorosnąca mąka, albo mąka pełnej świadomości. Widziałam już taką mąkę w Polsce, w markecie. Zastępuje się ją, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia - w ilości: 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody na 300 g mąki (źródło: BBC goodfood 2/2015). Te składniki należy wymieszać i przesiać 2-3 razy, żeby równomiernie były wymieszane.
** Spód tortownicy dobrze jest brzegiem natłuścić, żeby lepiej się trzymał papier. Wyciąć krążek i pasek papieru na długość obwodu tortownicy i 2 cm. wyższy, niż jej wysokość. Pasek papieru ponacinać dookoła, żeby dobrze przylegał.

SMACZNEGO!







21 czerwca 2016

Tarta z kremem i truskawkami - bez jaj

To jest jedno z najprostszych ciast - na dodatek z kremem budyniowym, którego się nie uciera. Można go zrobić w formie tarty, albo w innej formie. Nie trzeba czekać na schłodzenie, jak przy prawie wszystkich tego typu ciastach. Nie trzeba studzić też kremu - można go od razu wylać na ciasto, wtedy szybciej wystygnie. Na wierzchu ułożone połówki truskawek - posypać cukrem pudrem, ale lepiej posmarować każdą żelem do owoców.

SKŁADNIKI: forma 24 x 34 cm.

ciasto:
300 g mąki (ok. 2 szklanek)
200 g masła
100 g cukru pudru
cukier z wanilią
szczypta soli
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:
1/2 litra mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
5 łyżek cukru
250 g masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

truskawki na pokrycie wierzchu
cukier puder, albo żel do owoców z 1/4 szklanki wody
listki mięty do dekoracji - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200º C.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól, wyłożyć masło i posiekać mieszając jednocześnie nożem wszystkie składniki. Proszek do pieczenia wymieszać z mlekiem, dodać do reszty i zagnieść krótko. 
  • Ciasto od razu wyłożyć do formy i wylepić nim dno, albo i boki formy kwadratowej, albo formy do tart. 
  • Piec do zrumienienia.
WYKONANIE:
  1. Ok. 1/3 szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z  wanilią, cukrem i masłem - do wrzącego dodać wymieszane z mąkami mleko, zagotować. Masę można od razu wyłożyć na ciasto, albo lekko przestudzić - mieszając w trakcie co jakiś czas.
  2. Ułożyć na masie truskawki, w większych ściąć spody, żeby miały mniej więcej jednakowe wysokości.
  3. Posypać po wierzchu cukrem pudrem, lub posmarować żelem do owoców z mojej stronie przy przepisie na tartę..  
SMACZNEGO!





9 czerwca 2016

Zielona tarta z truskawkami na kremie z białej czekolady

Zielone ciasto tarty jest z młodym jęczmieniem i marcepanem - z przepisu na moje (i nie tylko) ulubione ciasteczka. Oczywiście nie musicie robić jej z dodatkiem młodego jęczmienia, w miejsce ilości jęczmienia dodać zwykłą mąkę lub kakao. Najlepsze na tarty ciasto - to z marcepanem, ma piaskową, delikatną strukturę, jest aromatyczne. Dodatek proszku z młodego jęczmienia nie tylko dla efektów wizualnych, ale zdrowotnych. Do tego krem - mus z białą czekoladą, delikatny i prosty do zrobienia - bardzo słodki, doskonały do połączenia z kwaśnymi owocami. Do tego typu tart polecam żel, którym smaruje się owoce dla utrwalenia, a po za tym lśniące i zachowują swój świeżość.

SKŁADNIKI: średnica 27 cm

ciasto:
200 g masła temp. pokojowej
100 g cukru pudru
70 g masy marcepanowej 
łyżeczka ekstraktu wanilii - opcjonalnie
skórka otarta z 1/2 cytryny
250 g mąki
8 łyżeczek (40 ml) młodego jęczmienia w proszku

krem:

125 g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek mleka (podzielone 2 +3)
nasiona z 1/2 laski wanilii - opcjonalnie
500 ml śmietany kremówki 36 % - mocno zimna, schłodzona z naczyniem

na wierzch:
ok. 3/4 kg truskawek

żel do owoców: - opcjonalnie
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:


ciasto:
  • Miękkie masło ubić na puch, dodać cukier puder, skórkę z cytryny - utrzeć razem. Do masy marcepanowej dodać trochę masy maślanej - dobrze rozetrzeć razem. Potem zmiksować wszystko razem.
  • Mąkę wymieszać z  proszkiem z młodego jęczmienia, wysypać na stolnicę* - przesiać. Do tego dodać masę maślano - marcepanową, zagnieść na jednolite ciasto. 
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć  do lodówki, żeby łatwiej było rozwałkować. Schłodzone rozwałkować między dwoma kawałkami folii - wyłożyć formę tarty, schłodzić. Nakłuć całe ciasto widelcem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 190º C - do przyrumienienia brzegów. Wystudzić.
WYKONANIE:
  1. Krem: 1. Białą czekoladę posiekać, ustawić z naczyniem nad parą, jak zmięknie dodać 2 łyżki gorącego mleka - mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - nie trzymać cały czas nad parą. 2. Rozpuścić żelatynę: zalać 3 łyżkami zimnego mleka - zostawić na chwilę do napęcznienia i wstawić z naczyniem do wrzącej wody. Żelatynę dodać do czekolady, dodać wanilię - połączyć. 3. Ubić na sztywno śmietanę - mikserem na najwyższych obrotach. Łyżkę ubitej śmietany dodać do mieszaniny czekolady z żelatyną, szybko wymieszać i połączyć mikserem z całą śmietaną.
  2. Na upieczoną tartę, wyłożyć krem, na wierzch truskawki - smarować pędzlem wystudzonym, ale jeszcze płynnym żelem.
  3. Żel do owoców: zagotować szklankę wody z cukrem. Dodać sok z cytryny, żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Nie studzić od razu bardzo, można utrzymywać w lekko ciepłej wodzie, bo szybko tężeje. Jak stężeje zagrzać w ciepłej wodzie. 
SMACZNEGO!






Ciasteczka z młodym jęczmieniem i białą czekoladą

Bardzo dobre ciasteczka z dodatkiem młodego jęczmienia "dla zdrowotności". Struktura tych ciasteczek jest piaskowa, bo zagniata się je z dodatkiem marcepanu - mój ulubiony przepis na ciastka, są proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba wycinać foremką, tylko kroi się nożem. Robiłam już podobne - są na blogu: Ciasteczka marcepanowo - kakaowe Zebry, Ciasteczka marcepanowe krojone z wałka, a też są już na blogu ciasteczka z młodym jęczmieniem bez marcepanu Dwukolorowe ciasteczka z młodym jęczmieniem.

SKŁADNIKI:  na ok. 50 szt.
180 g masła temp. pokojowej
100 g cukru pudru
50 g masy marcepanowej 
łyżeczka ekstraktu wanilii - opcjonalnie
skórka otarta z 1/2 cytryny
250 g mąki
8 łyżeczek (40 ml) młodego jęczmienia w proszku
80 g białej czekolady - najlepiej groszki, albo posiekać w kosteczkę

PRZYGOTOWANIE:
  • Miękkie masło ubić na puch, dodać cukier puder, skórkę z cytryny - utrzeć razem. Do masy marcepanowej dodać trochę masy maślanej - dobrze rozetrzeć razem. Potem zmiksować wszystko razem.
  • Mąkę wymieszać z  proszkiem z młodego jęczmienia, wysypać na stolnicę* - przesiać. Do tego dodać masę maślano - marcepanową, zagnieść na jednolite ciasto. Na koniec dodać białą czekoladę i zgnieść razem.
  • Z ciasta formować wałki średnicy ok. 5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, może zostać do następnego dnia. 
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C.
  2. Odcinać ok. 1/2 cm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
  3. Piec ok. 10 - 15 min. na środkowym poziomie piekarnika. Źle widać moment wypieczenia, nie powinny zmienić na wierzchu koloru - nie mogą zbrązowieć, a jedynie zmienić  delikatnie kolor na brzegach.   
  4. Zdejmować gorące z blachy. Uważać przy zdejmowaniu, bo są miękkie i delikatne - trzeba zdejmować szerszą  łopatką.
* Można utrzeć mikserem z hakiem: do masy maślanej dodawać po trochu mąkę  z jęczmieniem - utrzeć na jednolitą masę.

SMACZNEGO!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...