Ciasteczka waniliowe o wielkanocnych kształtach - z zapieczonym lukrem. Delikatne, kruche pyszne ciasteczka, pokryte lukrem, który po zapieczeniu zamienia się w delikatną bezową piankę. Ciasto doskonale nadaje się na mazurek, można polać lukrem, ułożyć orzechy i zapiec jak ciasteczka - kroić w kwadraty.
SKŁADNIKI:
ciastka:
200 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany
lukier:
1 białko
70 g cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Zagnieść kruche ciasto: przesiać mąkę, posiekać z masłem jak najdrobniej. Dodać pozostałe składniki. szybko zagnieść. Ciasto nie musi być chłodzone w lodówce.
- Piekarnik nagrzać do temperatury160ºC
- Wałkować ciasto cienko - wykrawać dowolne kształty.
- Lukier: utrzeć białko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - najlepiej wałkiem kulką w donicy.
- Ciastka smarować lukrem i piec ok. 40 min, albo do zrumienienia*,albo upiec ciastka w temp. ok. 200º C, zrobić lukier, nałożyć na przestudzone ciastka i zapiec jak bezę w temp. ok. 120º C.
SMACZNEGO!