18 czerwca 2019

Płatki róż - konfitura i ucierane na surowo

Jak uda zdobyć się dużo płatków najlepiej zrobić na dwa sposoby. Ucierane na surowo powinny być przechowywane w lodówce i  żeby dobrze zakonserwować trzeba dodać od dwóch do czterech razy więcej cukru niż waga płatków.  
Na tego typu przetwory nadają się płatki dzikiej róży, lub specjalne odmiany róż ogrodowych. Problem z ogrodowymi jest taki, że często chorują, a na przetwory nie można pryskać chemicznymi środkami ochrony roślin. Powinny pochodzić z czystych terenów, z dala od spalin.
Bardzo dobre są jako nadzienie do pączków, rogalików i ciasteczek. Na moim blogu są bardzo dobre rogaliki z różą i orzechami i ciasteczka maślane z różą.

UCIERANA NA SUROWO:

SKŁADNIKI: dwa słoiczki po dżemie

170 g płatków
400 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny*

WYKONANIE:
  • Z płatków usunąć białe końcówki, które podobno mają goryczkę. Nie robiłam tego przesadnie dokładnie - trzymając w garści płatki z każdego kwiatka, obrywałam jednocześnie ze wszystkich płatków.
  • Można ucierać w makutrze lub w moździerzu - ja robiłam to w malakserze.
  • Ubić w słoiczku - przechowywać w lodówce.
KONFITURA:

SKŁADNIKI: dwa słoiczki po dżemie

280 g płatków
420 g cukru pudru
150 ml wody
2 łyżki soku z cytryny*

WYKONANIE:
  • Przygotować płatki jak w powyższym przepisie. Z cukru i wody ugotować syrop - wrzucić płatki i gotować, aż będą szkliste.
  • Przełożyć od razu do wyparzonych słoiczków.
* moi znajomi, którzy to robią od lat  preferują kwasek cytrynowy zamiast cytryny, ja nie widzę dużej różnicy w wyglądzie i smaku - może tylko to, że jest jaśniejszy kolor.

SMACZNEGO!



Źródło inspiracji: M.in. Maja w ogrodzie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...