29 października 2016

Babeczki z jabłuszkiem i kremem waniliowym


W tych babeczka wszystko mi się podoba. W babeczce jest duża ilość jabłka pokrojona w kostkę, zlepiona niedużą ilością ciasta, na wierzchu krem waniliowy posypany kruszonką i udekorowany jabłuszkiem z kruchego ciasta. Całość przepełniona aromatem wanilii z delikatną nutą cynamonu - wilgotne, aromatyczne i niebanalne.


SKŁADNIKI: na 12 sztuk (wielkość muffin: ok. 125 ml)
krem waniliowy:
100 g cukru pudru
3 łyżki budyniu waniliowego (ok. 30g = 3/4 budyniu)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
500 ml śmietany kremówki

babeczki:
140 g masła - miękkiego
140 g drobnego cukru trzcinowego
3 roztrzepane jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
140 g mąki uniwersalnej*
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 325 g pokrojonego w kostkę jabłka** (ok.3 małych)
3 łyżki budyniu waniliowego 

ciasteczka i kruszonka:
75 g drobnego cukru trzcinowego
100 g masła - schłodzonego
140 g mąki uniwersalnej*
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu

lodowata woda, mleko lub śmietanka
trochę białej czekolady - do przyklejenia listków

PRZYGOTOWANIE:
  • Zrobić krem, który trzeba zostawić w lodówce do następnego dnia. 
  • Upiec kruszonkę i ciasteczka.
  • Krem: wymieszać w misce cukier puder, budyń, dodać wanilię i 4 łyżki śmietanki - wymieszać rózgą na gładką masę. Pozostałą śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu - do momentu tworzenia się bąbelków przy brzegach garnka. Zdjąć z ognia i dodawać powoli do rozmieszanego budyniu, mieszając, przelać z powrotem do garnka, doprowadzić do wrzenia i chwilę przytrzymać na ogniu, energicznie mieszając, aż powstanie gładka, jednolita masa. Do powierzchni przykleić folię spożywczą i zostawić do wystygnięcia, a potem do schłodzenia w lodówce.
  • Kruszonka:  wszystkie składniki wymienione do cynamonu - oprócz białej czekolady i płynu - wymieszać najlepiej mikserem na konsystencję okruszków. Do czasu pieczenia przetrzymać w lodówce. ok. 1/4 - 1/3 tych okruszków rozłożyć na papierze do pieczenia i podpiec w temp. ok. 180º C do zrumienienia.
  • Ciasteczka: pozostałe okruszki zmiksować krótko, albo zagnieść dodając 1-2 łyżek płynu - tylko do zlepienia ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić. Po schłodzeniu rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać foremką jabłuszka i listki***. Piec w temperaturze 180º C - do zarumienienia. Po wystudzeniu rozpuścić białą czekoladę i przykleić listki do jabłuszek.
WYKONANIE:
  1. Babeczki: piekarnik nagrzać do temperatury 160º C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. 
  2. Mąkę, sodę, proszek i sól wymieszać rózgą - ew. przesiać. Masło rozmiksować, dodać cukier - ubić na puszystą masę, dodawać po trochu roztrzepane jaja i ekstrakt waniliowy. Obrać jabłka, wyciąć w gniazda i pokroić w małą kostkę, oprószyć proszkiem budyniowym i wymieszać - odstawić. Do zmiksowanej masy dodać mąkę, ale wymieszać tylko krótko łopatką, na koniec wymieszać z jabłkami. Piec ok. 20 min. - do suchego patyczka. 
  3. Wykończenie: schłodzony budyń zmiksować na puszystą masę, włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką - nałożyć na każdą babeczkę, posypać kruszonką i wcisnąć ciasteczko.
*mąkę uniwersalną i środki spulchniające można zastąpić mąką samorosnącą
**jabłko najlepiej mało soczyste, ja dałam szarą renetę.
*** w przypadku braku foremek można wyciąć z kartonu szablon, który posłuży do wycięcia. Listki wycinałam odręcznie i robiłam na wgniecenia nożykiem.

SMACZNEGO!





Źródło: polska edycja BBC Goodfood  nr 5/2015 - z niewielkimi zmianami

22 października 2016

Makaroniki kokosowe bezglutenowe

Dla mnie te ciastka są rewelacyjne. Ale nie każdy lubi kokos, więc...nie każdy będzie ich zwolennikiem. Pierwszy raz robiłam bez żadnych dodatków - baardzo mi smakowały. Są twardawe na zewnątrz i miękkie w środku, po za tym nieskomplikowane, szybkie do zrobienia.

SKŁADNIKI: 

podstawowe: ok. 15 sztuk
3/4 szklanki cukru
2 1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 - 4 białka - mogą być świeżo oddzielone
szczypta soli

czekoladowe: ok. 17 sztuk
składniki jak w podstawowych, plus:
1/2 szklanki posiekanej półsłodkiej czekolady

mocno czekoladowe: ok. 18 sztuk
składniki jak w podstawowych, plus:
115 g półsłodkiej czekolady - roztopić, przestudzić
1/4 szklanki kakao
3 łyżki (ok. 45 ml.) wiórków kokosowych

dodatkowo:
czekolada do umoczenia czubków w podstawowych - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

podstawowe:
  • Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem.
  • Białka roztrzepać krótko trzepaczką rózgową, dodać sól, roztrzepać krótko. Białko nie jest nawet całkowicie spienione.
  • Białka wlać od razu do wiórków - wymieszać łopatką na  jednolitą masę.
czekoladowe:
  • Zrobić masę podstawową, dodać grubo posiekaną czekoladę, wymieszać.
mocno czekoladowe:
  • Zrobić masę podstawową, dodać płynną czekoladę, przesiać kakao -wymieszać.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masę nakładać łyżką, łyżką do lodów - wielkości 2 łyżek. Ugniatać masę w rękach i na papierze ugniatając kształt palcami.
  3. Piec ok. 15 - 20 min. W połowie pieczenia przekręcić blachę. Upieczone są suche na zewnątrz i miękkie w środku. Nie można ich wysuszyć, lepiej mniej niż za dużo.
  4. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek z podstawowego przepisu, rozpuścić trochę czekolady i namoczyć w niej czubki.
SMACZNEGO!


Źródło przepisu: Program: Kuchnia+ "Martha piecze", znalazłam też na stronie Martha Steward z filmem

15 października 2016

Przekładaniec z jabłkami

Niezłe ciacho - można go zrobić w formie tortu. Dwie warstwy biszkoptu przełożone najprostszym kremem budyniowym, przykryte warstwą z prażonych jabłek i bitą śmietaną, polane polewą czekoladową -  podobnie jak szarlotka po królewsku - wilgotne i delikatne, idealne na każdą okoliczność.

SKŁADNIKI: 30 x 27 cm

biszkopt:
8 jaj
sól, sok z cytryny
11/2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru

krem budyniowy:
375 ml mleka
wanilia - nasionka
60 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
190 g masła

warstwa jabłkowa:
750 ml uprażonych jabłek lub ok 1 kg świeżych
1 galaretka cytrynowa
125 ml wody

śmietana:
500 ml śmietany kremówki - mocno schłodzona
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 1/2 łyżeczki żelatyny
60 ml (4 łyżki) wody

polewa:
150 g gorzkiej czekolady - posiekana
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła

kakao - do posypania

PRZYGOTOWANIE:
  • Z powyższych składników upiec biszkopt wg przepisu na biszkopt bez środków spulchniających.
  • Uprażyć jabłka, jeśli nie mamy gotowych:  na dno rondla wlać bardzo małą ilość wody, obierać jabłka, usuwać gniazda nasienne, kroić na mniejsze kawałki i wrzucać od razu do garnka - nie czekając aż wszystkie będą obrane - podgrzewać pod przykryciem na średnim ogniu i dorzucać pozostałe. Szybkie wrzucanie obranych i pokrojonych jabłek ma na celu zachowanie jasnego koloru jabłek. Jak wszystkie jabłka trafią do rondla odkryć i podgrzewać, żeby trochę odparował sok. 
WYKONANIE:

  1. Ugotować krem budyniowy: zagotować 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko - wymieszać i wlać na gotujące mleko - zagotować.  Zdjąć z ognia, dodać od razu masło i wymieszać do połączenia. Przyłożyć do powierzchni budyniu kawałek folii, żeby nie zrobił się kożuch i zostawić do lekkiego przestudzenia*. 
  2. Biszkopt przekroić na dwa blaty.  Na jeden wyłożyć jeszcze ciepły budyń, przykryć drugim - zostawić do wystudzenia i  schłodzić.
  3. Jabłka: do pół szklanki wody wsypać galaretkę, próbować ją rozpuścić (źle rozpuszcza się w takiej ilości wody). Część jabłek mocno podgrzać połączyć z gorącą galaretką - wymieszać do rozpuszczenia i połączyć z pozostałymi jabłkami. Przestudzić i wyłożyć na ciasto - zostawić w chłodzie do stężenia.
  4. Śmietana: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i po napęcznieniu wstawić do wrzątku i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny. 1-2 łyżki śmietany dodać do ciepłej jeszcze żelatyny - wymieszać szybko i dodać do ubijanej śmietany - połączyć szybko mikserem. Wyłożyć na wierzch jabłek - wyrównać.
  5. Polewa: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia dodać masło i stopniowo dodawać czekoladę - wymieszać do jednolitego połączenia. Jak będzie źle się łączyła dolać 1 - 2 łyżki wrzącej wody. Wylać gorącą na śmietanę, rozprowadzić. Przed podaniem można oprószyć kakao.
SMACZNEGO!


* Przestudzenie nie jest konieczne,  można od razu wyłożyć na biszkopt.



12 października 2016

Rolada jabłkowa


Nie jest to nic wielkiego i wymyślnego - ale jak nie jedliście takiego połączenia z jabłek - to warto zrobić, myślę, że na jednym razie nie poprzestaniecie. Rolada z jabłkami, najlepiej świeżo uprażonymi. Idealnie do niej nadaje się odmiana o nazwie Antonówka, na którą akurat jest teraz sezon. Jabłuszko jest jasne, ładnie się rozpada w trakcie podgrzewania i nie ma dużo soku. Dodatek smakowej galaretki - cytrynowej, czy pomarańczowej - sprawia, że ma odpowiednią gęstość bez długiego smażenia jabłek i subtelny smak. Polewa na wierzch jest dla przełamania smaku - taka kropka nad "i".

SKŁADNIKI:
ciasto: - wielkość ok. 40 x 40
8 żółtek
4 białka
100 g cukru
80 g mąki pszennej
20 g mąki kukurydzianej

masa jabłkowa:
600 ml uprażonych jabłek z ok. 900 g jabłek
125 ml wody
1 galaretka cytrynowa/pomarańczowa

polewa:
80 g masła - miękkie
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao

dodatkowo: - opcjonalnie
pól tabliczki gorzkiej czekolady - do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • Upiec roladę:  Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 210º C  Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru. Wymieszać białka z żółtkami - delikatnie. Mąkę wymieszać, przesiewać stopniowo na masę i delikatnie mieszać - do jednolitego połączenia. 
  • Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha nie musi mieć rantów - warunek: ciasto surowe nie powinno być płynne.
  • Piec ok. 12 min. Krótkie pieczenie jest konieczne, żeby ciasto było elastyczne i dało się zwinąć.
  • Roladę po upieczeniu zwinąć jak w poście "Jak zrobić roladę..." Jeśli nie macie maty silikonowej zwinąć między dwoma kawałkami papieru. Ten, na którym się piekła oderwać i przyłożyć z powrotem. Położyć też z drugiej strony papier i dopiero zwinąć w ściereczkę - zostawić do przestygnięcia.
WYKONANIE:
  • Uprażyć jabłka, jeśli nie mamy gotowych:  na dno rondla wlać bardzo małą ilość wody, obierać jabłka, usuwać gniazda nasienne, kroić na mniejsze kawałki i wrzucać od razu do garnka - nie czekając aż wszystkie będą obrane - podgrzewać pod przykryciem na średnim ogniu i dorzucać pozostałe. Szybkie wrzucanie obranych i pokrojonych jabłek ma na celu zachowanie jasnego koloru jabłek. Jak wszystkie jabłka trafią do rondla odkryć i podgrzewać, żeby trochę odparował sok. 
  • Do pół szklanki wody wsypać galaretkę, próbować ją rozpuścić i połączyć z gorącymi jabłkami. Zostawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Z wewnętrznej strony rolady zdjąć papier, delikatnie ją rozwinąć, posmarować masą jabłkową. Zostawiając nieposmarowane brzegi, by przy zwijaniu miało gdzie się podziać nadzienie. Zwinąć pomagając sobie papierem, matą lub ściereczką. Położyć na dół złączeniem. Zostawić do całkowitego stężenia.
  • Polewa: składniki polewy wymieszać, podgrzać mieszając i gorącą polać roladę.  Udekorować wiórkami z czekolady.
SMACZNEGO!



6 października 2016

Tort czekoladowo - truskawkowy z konikiem z białej czekolady

Konik taki sam jak w innym torcie, ale inne smaki i obłożony ganache czekoladowym. Klasyczny biszkopt przełożony czekoladową pianką i kremem truskawkowym na bazie śmietany kremówki z dodatkiem świeżych truskawek. Dzięki temu tortowi odkryłam posezonowe truskawki - o tej porze roku unikałam ich - zakładając, że o tej porze roku są niesmaczne. Truskawki poziomkowe, które kupiłam do tego tortu były pachnące i wyjątkowo smaczne - a jak dodamy dobrej jakości produkty, to i wychodzi dobry tort.

SKŁADNIKI: średnica 28 cm
Biszkopt:
9 jaj - rozdzielić
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny lub octu winnego (białego)
1 1/2 szklanki cukru drobnego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki mąki kukurydzianej

Krem truskawkowy:
750 g truskawek
5 łyżeczek żelatyny
1 galaretka truskawkowa
350 ml śmietany kremówki 
250 g mascarpone
1 1/2łyżka cukru pudru

pianka czekoladowa:
4 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
1/3 szklanki kakao - ciemne
90 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2 żółtka
1 szklanka śmietanki kremówki

Poncz: tylko do lekkiego skropienia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cukru
2 łyżki spirytusu
50 ml przegotowanej ciepłej wody

Ganache do obłożenia tortu:
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
150 g śmietany kremówki

Dekoracja:
ok. 250 g białej czekolady
ok.100 g białego lukru plastycznego
1 łyżka kakao
pisak czarny spożywczy - do oka
barwnik spożywczy żółty

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Truskawki do kremu truskawkowego:
  • Ok. 1/3 truskawek pokroić na ćwiartki, pozostałe zmiksować blenderem - wyszło ok. 400 ml musu.
  • Do 150 ml musu wsypać żelatynę - zostawić do napęcznienia. 250 ml musu zagotować, zdjąć z ognia - wsypać do niego galaretkę, dodać mus z żelatyną, mieszać do rozpuszczenia żelatyny - wstawić do rondla z wrzątkiem, żeby łatwiej było rozpuścić. Wystudzić.
Masa do czekoladowej pianki: 
  • żelatynę zalać wodą - niech napęcznieje. 
  • Kakao rozetrzeć łyżką z cukrem i solą, dodawać po trochu zimnego mleka (ok. 1/4 szklanki) aż uzyskamy masę, dodać żółtka, wymieszać. 
  • Resztę mleka zagotować. Do kakao wlewać po trochu wrzące mleko, wymieszać - wlać przez sitko z powrotem do garnuszka i podgrzewać mieszając, aż masa zacznie tężeć na ściankach naczynie - nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając.
WYKONANIE:
  1. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Jeden ułożyć na paterze.
  2. Poncz: wodę rozmieszać z cukrem, dodać wanilię i spirytus. Ja wlewam do buteleczki z podziurkowaną nakrętką - dobry sposób na równomierne skropienie.
  3. Krem truskawkowy: Mocno schłodzoną śmietanę i mascarpone umieścić w zimnym naczyniu - ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Ubitą śmietanę dodawać stopniowo do wystudzonego musu połączyć łopatką pomagając sobie mikserem - delikatnie do uzyskania na jednolitej masy. 
  4. Przełożenie: połowę kremu truskawkowego od razu wykładać na przygotowany blat biszkoptowy*, posypać pokrojonymi truskawkami i przykryć pozostałym kremem. Przykryć od razu drugim blatem biszkoptowym. Najwygodniej jest spiąć obręczą do ciast. Schłodzić.
  5. Pianka czekoladowa:  Śmietanę ubić na sztywno - połączyć mikserem z przestygniętą masą z kakao. 
  6. Przełożenie c.d.: drugi blat biszkoptowy minimalnie skropić. Piankę czekoladową wykładać od razu po zrobieniu. Przykryć trzecim blatem, skropić. Jeśli tort jest w obręczy - przykryć go od góry, żeby nie uciekała z niego wilgoć.
  7. Ganache czekoladowy: czekoladę posiekać, włożyć do miski. Śmietankę mocno podgrzać, prawie do zagotowania - zalać nią od razu posiekaną czekoladę (nie wrzucać czekolady do zagrzanego garnka ze śmietanką). Odstawić na moment do rozpuszczenia. Zamieszać, można podgrzać chwilę nad parą wodną, nie dopuszczając do zbyt mocnego podgrzewania - tylko do rozpuszczenia czekolady. 
  8. Obłożenie tortu ganache: wygodnie jest górę wyrównać w obręczy, jak tort jest ok. 5 mm niższy od niej - wyrównać długim nożem. Zostawić do stężenia, potem zdjąć obręcz i obłożyć boki - sposób na idealnie równe boki przy torcie wiśniowym.
  9. Dekoracja: Koń z białej czekolady - sposób wykonania przy torcie miętowo - czekoladowym. Inne wykończenie grzywy, przy pomocy wyciskaczki do czosnku - j.n. na zdjęciach. Płot: lukier biały minimalnie zabarwiony żółtym barwnikiem w celu koloru białej czekolady. Kwiatki z lukru plastycznego z dodatkiem barwnika na kolor mocno żółty - wykrojone foremką i pocieniowane, podniesione w niektórych płatki.
* Biszkopt miałam świeżo upieczony i nie skrapiałam dolnego blatu.

SMACZNEGO!





















5 października 2016

Ciasteczka z gruszką bez cukru i jaj

Ciasteczka owsiane słodzone gruszką, na mące razowej, bez dodatku jaj - mniej chrupiące, raczej mięciutkie. W sam raz na jesienne wieczory do herbatki - proste do wykonania ciasteczka. Nie wymagają dużo pracy, dla uatrakcyjnienia i urozmaicenia część polałam gorzką czekoladą (tego nie ma na zdjęciach) - były dużo lepsze niż oryginał i chyba tej wersji będę się trzymać.

SKŁADNIKI: na ok. 25 ciasteczek
100 g płatków owsianych
150 g mąki razowej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej (może być sam cynamon)

150 g masła
100 g przecieru z gruszki*

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik rozgrzań do temperatury 190º C
  • Wymieszać suche składniki: płatki owsiane, mąkę,sól, sodę i przyprawę.
  • Oddzielnie roztrzepać masło, dodać przecier gruszkowy i utrzeć na puch.
  • Wymieszać łopatką masło z suchymi składnikami.
WYKONANIE:
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Układać w niedużych odstępach porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać lekko widelcem.
  3. Piec do zrumienienia ok. 15 min. Pozostawić na blasze do wystudzenia.
*potrzebne są ok. 2 - 3 bardzo dojrzałe gruszki - obrać, usunąć gniazda nasienne i podgrzewać w rondelku, aż stracą surowość i lekko rozpadną się - wystudzić. Nie trzeba ich przecierać przez sitko, wystarczy rozgnieść widelcem.

SMACZNEGO!








Źródło: www. bbc.co.uk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...