Niezłe ciacho - można go zrobić w formie tortu. Dwie warstwy biszkoptu przełożone najprostszym kremem budyniowym, przykryte warstwą z prażonych jabłek i bitą śmietaną, polane polewą czekoladową - podobnie jak szarlotka po królewsku - wilgotne i delikatne, idealne na każdą okoliczność.
biszkopt:
8 jaj
sól, sok z cytryny
11/2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
krem budyniowy:
375 ml mleka
wanilia - nasionka
60 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
190 g masła
warstwa jabłkowa:
750 ml uprażonych jabłek lub ok 1 kg świeżych
1 galaretka cytrynowa
125 ml wody
śmietana:
500 ml śmietany kremówki - mocno schłodzona
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 1/2 łyżeczki żelatyny
60 ml (4 łyżki) wody
polewa:
150 g gorzkiej czekolady - posiekana
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
kakao - do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Z powyższych składników upiec biszkopt wg przepisu na biszkopt bez środków spulchniających.
- Uprażyć jabłka, jeśli nie mamy gotowych: na dno rondla wlać bardzo małą ilość wody, obierać jabłka, usuwać gniazda nasienne, kroić na mniejsze kawałki i wrzucać od razu do garnka - nie czekając aż wszystkie będą obrane - podgrzewać pod przykryciem na średnim ogniu i dorzucać pozostałe. Szybkie wrzucanie obranych i pokrojonych jabłek ma na celu zachowanie jasnego koloru jabłek. Jak wszystkie jabłka trafią do rondla odkryć i podgrzewać, żeby trochę odparował sok.
WYKONANIE:
- Ugotować krem budyniowy: zagotować 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko - wymieszać i wlać na gotujące mleko - zagotować. Zdjąć z ognia, dodać od razu masło i wymieszać do połączenia. Przyłożyć do powierzchni budyniu kawałek folii, żeby nie zrobił się kożuch i zostawić do lekkiego przestudzenia*.
- Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na jeden wyłożyć jeszcze ciepły budyń, przykryć drugim - zostawić do wystudzenia i schłodzić.
- Jabłka: do pół szklanki wody wsypać galaretkę, próbować ją rozpuścić (źle rozpuszcza się w takiej ilości wody). Część jabłek mocno podgrzać połączyć z gorącą galaretką - wymieszać do rozpuszczenia i połączyć z pozostałymi jabłkami. Przestudzić i wyłożyć na ciasto - zostawić w chłodzie do stężenia.
- Śmietana: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i po napęcznieniu wstawić do wrzątku i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny. 1-2 łyżki śmietany dodać do ciepłej jeszcze żelatyny - wymieszać szybko i dodać do ubijanej śmietany - połączyć szybko mikserem. Wyłożyć na wierzch jabłek - wyrównać.
- Polewa: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia dodać masło i stopniowo dodawać czekoladę - wymieszać do jednolitego połączenia. Jak będzie źle się łączyła dolać 1 - 2 łyżki wrzącej wody. Wylać gorącą na śmietanę, rozprowadzić. Przed podaniem można oprószyć kakao.
SMACZNEGO!
* Przestudzenie nie jest konieczne, można od razu wyłożyć na biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz