15 października 2016

Przekładaniec z jabłkami

Niezłe ciacho - można go zrobić w formie tortu. Dwie warstwy biszkoptu przełożone najprostszym kremem budyniowym, przykryte warstwą z prażonych jabłek i bitą śmietaną, polane polewą czekoladową -  podobnie jak szarlotka po królewsku - wilgotne i delikatne, idealne na każdą okoliczność.

SKŁADNIKI: 30 x 27 cm

biszkopt:
8 jaj
sól, sok z cytryny
11/2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru

krem budyniowy:
375 ml mleka
wanilia - nasionka
60 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
190 g masła

warstwa jabłkowa:
750 ml uprażonych jabłek lub ok 1 kg świeżych
1 galaretka cytrynowa
125 ml wody

śmietana:
500 ml śmietany kremówki - mocno schłodzona
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 1/2 łyżeczki żelatyny
60 ml (4 łyżki) wody

polewa:
150 g gorzkiej czekolady - posiekana
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła

kakao - do posypania

PRZYGOTOWANIE:
  • Z powyższych składników upiec biszkopt wg przepisu na biszkopt bez środków spulchniających.
  • Uprażyć jabłka, jeśli nie mamy gotowych:  na dno rondla wlać bardzo małą ilość wody, obierać jabłka, usuwać gniazda nasienne, kroić na mniejsze kawałki i wrzucać od razu do garnka - nie czekając aż wszystkie będą obrane - podgrzewać pod przykryciem na średnim ogniu i dorzucać pozostałe. Szybkie wrzucanie obranych i pokrojonych jabłek ma na celu zachowanie jasnego koloru jabłek. Jak wszystkie jabłka trafią do rondla odkryć i podgrzewać, żeby trochę odparował sok. 
WYKONANIE:

  1. Ugotować krem budyniowy: zagotować 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko - wymieszać i wlać na gotujące mleko - zagotować.  Zdjąć z ognia, dodać od razu masło i wymieszać do połączenia. Przyłożyć do powierzchni budyniu kawałek folii, żeby nie zrobił się kożuch i zostawić do lekkiego przestudzenia*. 
  2. Biszkopt przekroić na dwa blaty.  Na jeden wyłożyć jeszcze ciepły budyń, przykryć drugim - zostawić do wystudzenia i  schłodzić.
  3. Jabłka: do pół szklanki wody wsypać galaretkę, próbować ją rozpuścić (źle rozpuszcza się w takiej ilości wody). Część jabłek mocno podgrzać połączyć z gorącą galaretką - wymieszać do rozpuszczenia i połączyć z pozostałymi jabłkami. Przestudzić i wyłożyć na ciasto - zostawić w chłodzie do stężenia.
  4. Śmietana: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i po napęcznieniu wstawić do wrzątku i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny. 1-2 łyżki śmietany dodać do ciepłej jeszcze żelatyny - wymieszać szybko i dodać do ubijanej śmietany - połączyć szybko mikserem. Wyłożyć na wierzch jabłek - wyrównać.
  5. Polewa: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia dodać masło i stopniowo dodawać czekoladę - wymieszać do jednolitego połączenia. Jak będzie źle się łączyła dolać 1 - 2 łyżki wrzącej wody. Wylać gorącą na śmietanę, rozprowadzić. Przed podaniem można oprószyć kakao.
SMACZNEGO!


* Przestudzenie nie jest konieczne,  można od razu wyłożyć na biszkopt.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...