22 października 2016

Makaroniki kokosowe bezglutenowe

Dla mnie te ciastka są rewelacyjne. Ale nie każdy lubi kokos, więc...nie każdy będzie ich zwolennikiem. Pierwszy raz robiłam bez żadnych dodatków - baardzo mi smakowały. Są twardawe na zewnątrz i miękkie w środku, po za tym nieskomplikowane, szybkie do zrobienia.

SKŁADNIKI: 

podstawowe: ok. 15 sztuk
3/4 szklanki cukru
2 1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 - 4 białka - mogą być świeżo oddzielone
szczypta soli

czekoladowe: ok. 17 sztuk
składniki jak w podstawowych, plus:
1/2 szklanki posiekanej półsłodkiej czekolady

mocno czekoladowe: ok. 18 sztuk
składniki jak w podstawowych, plus:
115 g półsłodkiej czekolady - roztopić, przestudzić
1/4 szklanki kakao
3 łyżki (ok. 45 ml.) wiórków kokosowych

dodatkowo:
czekolada do umoczenia czubków w podstawowych - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

podstawowe:
  • Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem.
  • Białka roztrzepać krótko trzepaczką rózgową, dodać sól, roztrzepać krótko. Białko nie jest nawet całkowicie spienione.
  • Białka wlać od razu do wiórków - wymieszać łopatką na  jednolitą masę.
czekoladowe:
  • Zrobić masę podstawową, dodać grubo posiekaną czekoladę, wymieszać.
mocno czekoladowe:
  • Zrobić masę podstawową, dodać płynną czekoladę, przesiać kakao -wymieszać.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masę nakładać łyżką, łyżką do lodów - wielkości 2 łyżek. Ugniatać masę w rękach i na papierze ugniatając kształt palcami.
  3. Piec ok. 15 - 20 min. W połowie pieczenia przekręcić blachę. Upieczone są suche na zewnątrz i miękkie w środku. Nie można ich wysuszyć, lepiej mniej niż za dużo.
  4. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek z podstawowego przepisu, rozpuścić trochę czekolady i namoczyć w niej czubki.
SMACZNEGO!


Źródło przepisu: Program: Kuchnia+ "Martha piecze", znalazłam też na stronie Martha Steward z filmem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...