Prosty i szybki sposób na kluski z makiem, ale mielonym - a nie gotowym z puszki. U mnie makaron zawsze robiony w domu i mak robiony tradycyjnie, tym razem odstępstwo od reguły. Co roku - u mnie to już tradycja - muszą być kluski z makiem. Zawsze na Boże Narodzenie robię makowce - przy ich okazji robię więcej maku, żeby był jednocześnie do klusek - moi wszyscy go uwielbiają. Obiecuję sobie niejednokrotnie, że zrobię w ciągu roku skoro tak lubimy - ale kiedy? - na obiad?na kolację? czy na śniadanie?- nie. A przy okazji świąt pasuje o każdej porze dnia.
SKŁADNIKI:
makaron:
550 g mąki
6 całych dużych jaj
szczypta soli
masa makowa:
200 g mielonego maku (ok. 2,75 szklanki)
2 szklanki mleka
200 g cukru
75 ml wody
2 łyżki miodu
zapach migdałowy
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
50 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
- Rodzynki sparzyć, pomoczyć trochę i odcedzić. Migdały zaparzyć dwa razy i obrać.
- Posiekać migdały i orzechy
- Z mąki soli i jaj zagnieść makaron*- pod tym linkiem jak zagnieść makaron i zostawić na ok. 30 min pod przykryciem
WYKONANIE:
- Mak zalać mlekiem - doprowadzić do wrzenia, przykręcić palnik do minimum i gotować 10 - 15 min. mieszając co jakiś czas.
- Z wody i cukru ugotować syrop do nitki**, albo pogotować ok. 10 min na średnim ogniu.
- Zgasić palnik, do syropu wsypać mak, od razu zmieszać, dodać miód, olejek, bakalie.
- Ugotować makaron.
* Makaron z tej ilości mąki wyszedł mi bardzo twardy - ale taki chciałam. Można dodać trochę mniej mąki.
** Przy maku do klusek nie jest to bardzo istotne, że musi być syrop "do nitki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz