Babka treściwa, bardziej gęsta niż puszysta. Zdecydowany wpływ ma strukturę ma masło z orzeszków ziemnych, którego jest tu cała szklanka. Robiłam sama masło orzechowe - wystarczy podprażyć orzeszki i zmiksować do konsystencji masła. Ciekawa w smaku, a dodatek orzeszków w karmelu jeszcze bardziej jeszcze bardziej go podkreśla, a poza tym, kto nie lubi orzeszków w karmelu?
SKŁADNIKI: na formę 2,5 l
2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 i 1/2 proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1/2 łyżeczki soli
115 g masła - miękkie
1 szklanka jasnobrązowego cukru
1/2 szklanki cukru
225 g gładkiego masła orzechowego*
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 duże jaja
1 szklanka mleka - letnie
3 łyżki kakao
tłuszcz do formy
i kakao do obsypania
orzeszki ziemne w karmelu:
pół szklanki orzechów ziemnych - niesolonych
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki wody
szczypta soli
lukier:
100 g pianek marshmallow
1/4 szklanki cukru
1 - 2 łyżki śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 175℃. Formę wysmarować dokładnie tłuszczem - wszystkie zagłębienia. Przez drobne sitko obsypać kakao, strzepnąć jego nadmiar.
WYKONANIE:
- Przygotować suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać.
- Oddzielnie ubić masło z oboma rodzajami cukru - na puch, dodać masło orzechowe i wanilię - miksować do połączenia.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać jaja - dokładnie łącząc po każdym dodaniu.
- Na najmniejszych obrotach dodać mąkę w trzech porcjach, naprzemiennie dodać dwa razy po 1/2 szklanki mleka - do połączenia.
- Połowę ciasta wymieszać z kakao.
- Ciasto najlepiej wyłożyć do formy używając dwóch rękawów cukierniczych (mogą być worki z mocniejszej folii - odciąć jeden róg). Wykładać raz jasne ciasto, raz z dodatkiem kakao.
- Po wyłożeniu całego ciasta postukać formą, aby dokładnie wypełnić załamania w formie.
- Piec ok. 1 godziny - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10-15 min., dopiero wyjmować, podważając najpierw brzegi babki i postawić na ruszcie do wystygnięcia.
Karmelizowane orzeszki ziemne:
- Przygotować matę silikonową lub papier do pieczenia.
- Cukier i wodę umieścić na patelni - podgrzewać do uzyskania brunatnego koloru - nie mieszać, tylko ew. poruszać ostrożnie patelnią.
- Dodać orzeszki ziemne i sól - wymieszać. Wylać na przygotowaną folię - wystudzić. Przenieść na deskę i posiekać niezbyt drobno.
- Podgrzewać pianki, cukier puder i 1 łyżkę śmietanki - mieszać do rozpuszczenia, jeśli potrzeba dodać jeszcze trochę śmietanki. Polać babkę jeszcze ciepłym lukrem, posypać karmelizowanymi orzeszkami.
SMACZNEGO!
Źródło: blog z niewielkimi zminami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz