Tort czarny las - uważany za najważniejszy niemiecki klasyk Schwarzwalder Kirschtorte. Są różne wersje tego tortu, ale główne składniki to: ciemny biszkopt, wiśnie, bita śmietana i ciemna czekolada do posypania po wierzchu. Upiekłam ciemny biszkopt z dodatkiem gorzkiej czekolady, przecięty na 3 blaty, każdy dobrze nasączony wiśniówką - przełożone wiśniami z nalewki, bitą śmietaną z mascarpone i posypane między warstwami tartą czekoladą. Przełożyłam wiśniami z nalewki, ale równie dobry byłby z wiśniami z kompotu lub ze świeżymi - tylko mniej trwały, do zjedzenia od razu.
SKŁADNIKI: - tortownica 28 cm
biszkopt:
8 jaj - rozdzielić
szczypta soli
1 szklanka cukru miałkiego*
2 łyżeczki soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
50 g gorzkiej czekolady - startej na drobnej tartce
krem:
500 g mascarpone**
500 g mascarpone**
1 litr śmietany kremówki min. 30%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny***
4 łyżki wody
4 łyżki soku z cytryny
pozostałe składniki:
ok. 1 i 1/2 kg wiśni - z kompotu, nalewki, mrożonych, albo świeżych
nalewka wiśniowa lub sok z wiśni do nasączenia
ok. 1 i 1/2 kg wiśni - z kompotu, nalewki, mrożonych, albo świeżych
nalewka wiśniowa lub sok z wiśni do nasączenia
ok. 200 g gorzkiej czekolady
rajskie jabłuszka lub wiśnie do dekoracji
Dodatkowo do dekoracji: - opcjonalnie
250 ml śmietany kremówki min. 30%
1 łyżeczkę żelatyny
1 łyżkę wody
sok z cytryny i cukier puder do smaku
PRZYGOTOWANIE:
* Chciałam by był mniej słodki - ilość cukru można zwiększyć o 1/2 szklanki.
** Można pominąć mascarpone - w takim przypadku zwiększyć ilość śmietany.
*** Można pominąć żelatynę przy dodatku mascarpone, ale chciałam uzyskać większą trwałość. Żelatyna trochę konserwuje - dzięki niej tort zachowuje dłużej świeżość. Przygotowując bez dodatku żelatyny nie nasączać dużo, co najwyżej delikatnie skropić alkoholem, bo sama bita śmietana dostatecznie nawilża.
****W czasie upałów szczególnie zadbać o schłodzenie śmietany i naczynia, bo ocieplają się nawet w czasie ubijania od temperatury powietrza, wtedy łatwo doprowadzić do zważenia. Ja dodatkowo stawiam naczynie na wkładach chłodzących, lub na kostkach lodu.
SMACZNEGO!
rajskie jabłuszka lub wiśnie do dekoracji
Dodatkowo do dekoracji: - opcjonalnie
250 ml śmietany kremówki min. 30%
1 łyżeczkę żelatyny
1 łyżkę wody
sok z cytryny i cukier puder do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec biszkopt - można dzień, czy dwa wcześniej. Mąkę wymieszać z kakao. Białka umieścić w większej misce - spienić na wolnych obrotach miksera. Dodać sól, sok z cytryny - ubić na największych obrotach na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier. Zmniejszyć obroty na najmniejsze dodając po jednym żółtku - do uzyskania jednolitej masy. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia - przesiewać partiami bezpośrednio na masę jajeczną i łączyć łopatką delikatnie i bez pośpiechu mieszając. Na koniec wymieszać z tartą czekoladą. Wylać biszkopt do tortownicy - na wyłożone tylko dno papierem do wypieków. Piec w temperaturze 190º C ok. 50 min. 10 ostatnich minut dobrze jest ustawić piekarnik góra - dół. Wystudzić, przed przełożeniem przeciąć na trzy krążki.
- Wiśnie: odsączyć na sicie z wiśniówki lub z kompotu. Świeże wydrylować i też zostawić na sicie - można skropić alkoholem.
- Śmietanę, ser - mocno schłodzić, naczynie do ubijania najlepiej zamrozić****
WYKONANIE:
- Żelatynę, zalać zimną wodą i sokiem z cytryny, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić wstawiając do wrzącej wody.
- Krem: ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany i połączyć ubijając ze śmietaną.
- Przełożenie: Ułożyć jeden blat biszkoptowy na paterze, skropić sokiem lub nalewką. Rozsmarować na nim 1/3 ubitego kremu, rozsypać wiśnie, posypać startą czekoladą - wcisnąć wiśnie w śmietanę i wyrównać powierzchnię. Tak samo drugi blat biszkoptowy. Na wierzch położyć trzeci krążek, nasączyć, rozsmarować krem na wierzch i boki. Jeśli potrzeba ubić jeszcze śmietanę dodatkową do dekoracji i uzupełnić wykończenie tortu.
- Czekolada na wierzchu: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, rozprowadzić na płaskiej powierzchni, wstawić na krótko do lodówki, do lekkiego do zastygnięcia. Zeskrobywać nożem ustawionym pod kątem - wiórki i układać na środku. Miałam problem, bo robiłam to w temperaturze ok 40º C - wiórki wychodziły jakie chciały i w trakcie kilkakrotnie chowałam do lodówki tort i tacę z czekoladą.
** Można pominąć mascarpone - w takim przypadku zwiększyć ilość śmietany.
*** Można pominąć żelatynę przy dodatku mascarpone, ale chciałam uzyskać większą trwałość. Żelatyna trochę konserwuje - dzięki niej tort zachowuje dłużej świeżość. Przygotowując bez dodatku żelatyny nie nasączać dużo, co najwyżej delikatnie skropić alkoholem, bo sama bita śmietana dostatecznie nawilża.
****W czasie upałów szczególnie zadbać o schłodzenie śmietany i naczynia, bo ocieplają się nawet w czasie ubijania od temperatury powietrza, wtedy łatwo doprowadzić do zważenia. Ja dodatkowo stawiam naczynie na wkładach chłodzących, lub na kostkach lodu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz