SKŁADNIKI: wielkość 21 x 32
ok. 600 g śliwek węgierek
4 jaja
1 szklanka cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych orzechów włoskich - opcjonalnie
200 g masła
50 ml oleju
kruszonka: - można użyć podpieczonej
100 g orzechów włoskich
100 g cukru
50 g masła - miękkiego
25 g mąki
PRZYGOTOWANIE:
- Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić wzdłuż na połówki, usunąć pestki.
- Kruszonka: posiekać drobno orzechy, połączyć z masłem, cukrem i mąką.
- Piekarnik nagrzać do 180º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia,
WYKONANIE:
- Jaja ubić z cukrem na puch. Dodać ok. 3/4 mąki, mielone orzechy, cynamon - miksować. Dodać masło, po zmiksowaniu z masłem dodać olej. Na koniec dodać resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Wylać ciasto do formy. Ułożyć śliwki skórą do dołu, posypać kruszonką. Piec ok. 50 -60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz