Bardzo smaczna zupa krem z dyni - na bazie pieczonej dyni, pomidorów, cebuli i czosnku. Aromatyczna dzięki dodatkowi dzięki świeżo mielonej mieszance curry, Dodatek podprażonych pestek z dyni powoduje, że mimo, że to krem jest co pochrupać. Duża ilość pomidorów nie zbija smaku dyni, a jedynie sprawia, że jest on bardziej zdecydowany.
SKŁADNIKI:
1200 kg dyni (przed obraniem)
4 spore pomidory
1 cebula
4 ząbki czosnku
ok. litr rosołu/ bulionu
2 łyżki oliwy*
60 ml śmietanki kremówki
sól
pieprz z młynka
ostra papryka w proszku
curry z młynka**
pestki z dyni - podprażyć na suchej patelni
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nastawić na 190º C.
- Dynię umyć, obrać, wydrążyć środek z nasionami - pokroić na kawałki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pomidory przecięte w poprzek na pół - rozcięciem do góry, ćwiartki cebuli, czosnek i kawałki dyni.
- Piec ok. 70 min.
WYKONANIE:
- Do stojącego blendera wrzucić upieczone warzywa: dynię, cebulę i czosnek obrać z łupiny, pomidory wydrążyć łyżką ze skóry (jeśli są duże nasiona, można wydrążyć i ułożyć na sicie, żeby odzyskać sok - ja dałam z pestkami)
- Do warzyw dodać część bulionu i zmiksować.
- Przelać z blendera do garnka, ew. dodać rosołu - zagotować. Oliwę, śmietanę i przyprawy wymieszać - wlać do gotującego kremu. Doprawić do smaku - u mnie smak mocno curry i średnio ostry od papryczki i pieprzu.
- Podawać z uprażonymi pestkami dyni.
* nie dodawać oliwy, jeśli dodajemy rosół.
** mieszanka przyprawy curry, którą mam w młynku, w jej skład wchodzi: kurkuma, kozieradka pospolita, gorczyca, kolendra, papryka, pieprz, kmin rzymski.
SMACZNEGO!
Źródło: blog
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz