10 września 2015

Sernik czekoladowy z gruszkami i orzechami laskowymi






























Czekolada i orzechy laskowe - wg mnie  najlepsze towarzystwo dla gruszek. Ten sernik jest z dodatkiem czekolady mlecznej - idealna struktura i smak, pieczony na kruchym cieście. Gruszki z kompotu wyłożone na już wystudzony sernik. pokryte żelem z kompotu, oblane nitkami gorzkiej czekolady i posypane orzechami laskowymi. Użyłam żelu do pokrycia gruszek, dzięki temu owoce z domowego kompotu są bardziej trwałe i lepiej trzymają się na nich nitki z czekolady. PYCHA!

SKŁADNIKI: wielkość formy 32 x 21
ciasto:
2 szklanki mąki
100 g masła - zimne
1/2 szklanki miałkiego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody

sernik:
1 kg dobrze odciśniętego sera*
300 g mlecznej czekolady
200 g cukru
1/3 szklanki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao - przesiać
4 jaja - oddzielić
2 białka
150 ml. mleka

na wierzch:
750 ml. słoik kompotu z gruszek, albo ugotować z 1 kg - odcedzić
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka kompotu z gruszek
sok z 1/2 cytryny
ok.75 g czekolady
100 g orzechów laskowych - podprażyć**

PRZYGOTOWANIE:
  • Kruchy spód: masło posiekać jak najdrobniej z mąką. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić  ciastem - włożyć do lodówki na czas przygotowania sera.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temp. ok. 200º C - ciasto nakłuć widelcem. Podpiec kruchy spód. Wyjąc z piekarnika jak brzegi zaczną się rumienić, Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170º C
  2. Czekoladę połamać, rozpuścić w miseczce ustawionej nad parą wodną. Zostawić do przestygnięcia.
  3. Ser biały pokroić - wrzucić do malaksera - zmiksować, dodać cukier i razem zmiksować do gładkiej konsystencji. Miksując dodawać kolejno pozostałe składniki: olej, mąkę ziemniaczaną, przesiane kakao, przestudzoną płynną czekoladę (może być lekko ciepła), żółtka, mleko. Ubić pianę z białek i w trzech porcjach dodać do sernika - delikatnie połączyć łopatką.
  4. Wylać ser na podpieczony spód wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godziny w temp. 170º C - na wierzchu musi być zwarty. Zostawić w zamkniętym  piekarniku jeszcze ok. 1/2 godziny i dalej studzić w uchylonym piekarniku. Sernik całkowicie wystudzić przed wykonaniem pozostałych czynności.
  5. Żel do owoców: 4 łyżeczki żelatyny zalać 1/2 szklanki kompotu. Rozpuścić wstawiając do gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodać sok z cytryny, pozostawione 1/2 szklanki kompotu. 
  6. Żel lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłym smarować pędzlem najpierw wierzch sernika, potem rozłożyć cząstki gruszek. Posmarować resztą żelu. 
  7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać sernik po wierzchu nitkami czekolady - najlepiej specjalnym aplikatorem do czekolady
* Ser, jeśli nie mamy malaksera (takiego miksera z nożykami) - przepuścić 2 x przez maszynkę do mięsa. Może też być gotowy 3x mielony, ale trzeba wcześniej odsączyć go na sicie, albo dodać mniej mleka niż jest w przepisie.
**Orzechy podprażyć na suchej patelni - patelnię rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum - wrzucić orzechy, przemieszać co chwilę. Uważać, żeby nie spalić. Jak skórka w niektórych będzie odchodzić, wyłączyć ogień. Wyłożyć na ściereczkę, lub ręcznik papierowy. Obetrzeć ze skórki w miarę możliwości. Orzechy można podprażyć w piekarniku w temp. ok. 170º C ok. 10 min. i postąpić j.w.

SMACZNEGO!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...