6 maja 2016

Falafel

Popularne na świecie danie wegetariańskie, wegańskie, wywodzące się z kuchni arabskiej. W skład falafela wchodzi ciecierzyca, cebula i przyprawy. Składniki mogą się różnić między różnymi przepisami, ale wg kuchni arabskiej nie może w nich zabraknąć kminu rzymskiego. Mogą być przekąską na przyjęcie, na śniadanie i kolację, ale również jako bezmięsny kotlet. Jako danie główne można podać z kaszą i sałatą. Dobry jest z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego.

SKŁADNIKI:

400 g suchej ciecierzycy (ok. 2 szklanki)
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kminu rzymskiego
ok. 10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
4 łyżki mąki kukurydzianej

sezam do obtoczenia
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na min. 4 godziny lub na noc w lodówce.
  • Ciecierzycę odcedzić (nie gotować), zostawić kilka minut na sicie do odsączenia.
  • Kmin, ziele, ew. kolendrę utłuc w moździerzu.
  • Do malaksera wsypać ciecierzycę, dodać cebulę i czosnek, przyprawy - zmiksować, ale  niezbyt dokładnie - nie na pastę, tak żeby zostały wyczuwalne grudki. 
WYKONANIE:
  • Masę przełożyć do miski, dodać sodę, natkę i mąkę kukurydzianą -  na koniec dodać jeszcze 1-3 łyżek wody wymieszać dokładnie. 
  • Z masy formować kulki i obtaczać w sezamie. Kulki trzeba zlepiać, ściskać - ma się wrażenie, że są jak z mokrego piasku i zaraz się rozpadną - obchodzić się z nimi ostrożnie do momentu usmażenia.
  • Smażyć w głębszym tłuszczu, najlepiej w małym rondelku - wtedy mniej potrzeba oleju. Obracać w trakcie smażenia, żeby zarumieniły się z każdej strony. Od razu tego samego dnia są delikatne, na drugi dzień bardziej zwarte i syte. Dobre są na zimno, a podgrzewać lepiej na parze lub w sosie niż w mikrofali, bo stają się twardsze.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...