17 maja 2016

Czeskie kołacze





















Czeskie kołacze - pyszne drożdżówki, w oryginale z trzema nadzieniami makowym, serowym i dżemem. Można je zrobić tylko z jednym z nich, będzie prościej, ale smak jaki dają te trzy nadzienia razem warty jest wysiłku.

SKŁADNIKI: na ok. 20 sztuk

ciasto:
500 g mąki
30 g drożdży
80 g cukru
2 jaja
1 szklanka mleka (250 ml)
100 g masła
szczypta soli

masa serowa:
250 g twarogu
100 g cukru
25 g masła
2 żółtka
1 łyżka (15 ml) mąki ziemniaczanej
1 łyżka rumu
2 białka

masa makowa:
200 g maku
200 g cukru
75 ml wody
ekstrakt migdałowy
orzechy, rodzynki - jeśli robimy z samym makiem

dodatkowo:
słoiczek twardego dżemu, powideł - najlepiej domowych**
1 jajko - do posmarowania (połowę białka można odjąć i dodać do sera)

PRZYGOTOWANIE:

  • Masa makowa: poprzedniego dnia mak zalać 2-3 razy wrzątkiem i zostawić zalany na noc. Następnego dnia odcedzić na sicie i zmielić: przepuścić 3 x przez maszynkę do mięsa. Z wody i cukru - na średnim ogniu zagotować syrop do nitki*, nie mieszać, gotować ok. 5 - 10 min. Zdjąć z ognia, wsypać od razu zmielony mak, dodać ekstrakt migdałowy i szybko wymieszać. Na koniec można dodać posiekane orzechy i rodzynki.
  • Masa serowa:   najlepiej zrobić ją malakserem. zmiksować twaróg z cukrem i masłem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i rum. Białka ubić na średnio sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. 
WYKONANIE:
  1. Zagnieść ciasto drożdżowe: do miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek - pokruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami letniego mleka, zamieszać i posypać niewielką ilością mąki - zostawić, aż drożdże podrosną, a mąka popęka. 
  2. Korzystając z urządzenia do wypieku chleba - wystarczy wrzucić to z miski, dodać pozostałe składniki - maszyna zagniecie. Jeśli nie mamy: zmiksować jaja z cukrem na puch - dodać do miski z drożdżami, dodać letnie mleko, roztopione masło i wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od miski, pod koniec wyrabiania dodać sól. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia - min. do podwojenia objętości. (Ciasto można przykryć folią samoprzylepną i zostawić do wyrośnięcia w lodówce - do następnego dnia - będzie miało lepszą strukturę)
  3. Formowanie: ciasto dzielić na kawałki wielkości ok. 50 g. Uformować placki, w środku - powinny być cieńsze, zrobić dnem szklanki zagłębienie. Żółtko i pół białka roztrzepać widelcem - posmarować brzegi, potem ułożyć dookoła masę makową i serową, w środku włożyć łyżeczkę dżemu. Zostawić do wyrośnięcia. 
  4. Pieczenie: piekarnik nagrzać do temperatury 200º C. Piec na drugim od dołu poziomie piekarnika - na rumiano, ok. 20 min.

* syrop do nitki określany jest: że ostatnia kropla ciągnie za sobą nitkę.  Ja nie trzymam do takiego momentu. Wystarczy, że będzie gęstszy i będzie trudniej spływać z łyżki. Termometrem cukierniczym ok. 115º 
** kiedyś dodałam ze sklepu, to pod wpływem gorącego powietrza zrobił się syrop.

SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...