24 listopada 2016

Chleb wielozbożowy na drożdżach


Zainteresował mnie ten chleb. ponieważ jest z rzadziej spotykanymi do chleba dodatkami, jak m.in. ziarna pszenicy, czy kasza bulgur i jest na drożdżach, a nie każdemu chce się robić chleb na zakwasie. Polecam wypróbować ten chleb w okresie przedświątecznym, bo jest z ziarnami pszenicy - można ugotować dodatkową porcję, którą przeznaczyć na kutię. Podaję też sposób jak ugotować ziarna pszenicy. Bardzo lubię bogactwo składników i widocznych ziaren - dlatego skusiłam się go zrobić. Przepis podany był w programie telewizyjnym Marthy Steward - Martha piecze 2/9. 

SKŁADNIKI: dwie formy 11 x 21 cm

1/2 szklanki suchych ziaren pszenicy
1/2 szklanki kaszy bulgur 
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki pestek słonecznika

2 paczki suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki miodu

1 szklanka mąki żytniej
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
2 i 1/2 mąki uniwersalnej + do podsypania
1 łyżka grubej soli (w oryginale 2 łyżki)

4 łyżki roztopionego masła (ok. 55 g)
3 łyżki miodu
1 i 3/4 szklanki ciepłej wody

 na wierzch chleba:
1 surowe białko 
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki nasion słonecznika

PRZYGOTOWANIE:
  • Suche ziarna pszenicy przebrać, wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na najlepiej 24 godziny. Potem gotować ok. 3 - 4 godziny*. Odlać nadmiar wody przed samym dodaniem do chleba.
  • Kaszę bulgur wystarczy zalać 3/4 szklanki wrzątku na 1/2 szklanki suchej kaszy. Po 20 minutach jest gotowa. Wystudzić.
  • Wymieszać drożdże, miód i wodę - zostawić do podrośnięcia.
  • Wymieszać wszystkie mąki z solą.
  • Do miski włożyć masło, drożdże, miód i wodę - wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę. Ciasto jest bardzo gęste, trudno je zagnieść, ale takie powinno być. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.  Na koniec dodać wszystkie ziarna. Nie odsączałam mocno pszenicy, dzięki czemu ciasto trochę zmieniło konsystencję na luźniejszą.
  • Ciasto wyłożyć na umączony blat, posypać też mąką po wierzchu - jeszcze trochę pognieść, uformować kulę i przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą - zostawić na ok 1 godz. do wyrośnięcia.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230℃.
  2. Ciasto wyłożyć znowu na posypany mąką blat - podzielić na dwie części.
  3. Każdą część ciasta - rozpłaszczyć, zwinąć  jak roladę, podwinąć końce pod spód i ułożyć w formie złączeniem do dołu. Ciasto wypełnia foremki prawie w całości i wyrasta przed pieczeniem ponad formę.
  4. Wierzch każdego chlebka posmarować rozmąconym białkiem, posypać ziarnami. Przykryć folią spożywczą, natłuszczoną od spodu olejem i zostawić do wyrośnięcia.
  5. Wstawić wyrośnięte do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 200℃ i piec ok. 45 min. 
* Ziarna pszenicy w gotowaniu są bardzo długo twarde - takie do żucia, trudno miękną. Warto zastosować się do tych wskazówek. W internecie czytałam, że nie trzeba tyle czasu moczyć, wystarczy długo gotować. Pierwszym razem tak spróbowałam, ale ziarna wcale nie chciały zmięknąć i po upieczeniu chleba - te na skórce dookoła były nie do ugryzienia - jak kamyki.

SMACZNEGO!



























































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...