Pasta migdałowa do pieczywa ze świeżą kurkumą - już ją lubię i włączam na stałe do jadłospisu. Kurkuma, ze względu na swoje lecznicze właściwości staje się coraz częściej w polu zainteresowań naukowców na całym świecie. Popularyzuje się ją, ze względu na dobroczynny wpływ tzw. chorób cywilizacyjnych - szczególnie antyrakowych - właściwościach kurkuminy (składnik kurkumy).
Przymierzałam się od dłuższego czasu do zrobienia przepisu Mikołaja Reja na pastę migdałową, którą robił z dodatkiem szafranu (DDTVN), ale coś ten szafran nie bardzo mi pasował. Jak pojawiła się niedawno w jednym z popularnych marketów świeża kurkuma od razu wiedziałam, że to jest to, czego mi brakowało. Tym bardziej, że zrobiło się głośno o jej cudownych właściwościach. Jak wszystko, co cudowne - warto wierzyć naukowcom, włączyć do jadłospisu, ale zawsze wskazany jest umiar i zdrowy rozsądek.
Ważne w stosowaniu kurkumy! Aby w odpowiedni sposób wykorzystać jej dobroczynne właściwości - trzeba zwiększyć jej przyswajanie i łączyć ją z ...pieprzem. Traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 120℃.
SKŁADNIKI:
120 g migdałów - mogą być mielone
2 - 3 cm kłącze kurkumy
1 mały albo 1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oleju* - najlepiej rzepakowego
1 łyżka wody* mineralnej/przegotowanej
1/8 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta papryczki chili
PRZYGOTOWANIE:
- Obrać migdały - mój sposób: zalać wrzątkiem dwa razy. Zalać raz, odlać od razu wodę i zalać od razu drugi raz - zostawić w wodzie do momentu, aż będą wyskakiwać ze skórki, przy naciśnięciu. Odlać wodę i jeszcze mokre obierać - jak wyschną, trzeba czynność powtórzyć.
WYKONANIE:
- Potrzebny dobry blender/malakser/rozdrabniacz. Zmiksować migdały, dodać pozostałe składniki - zmiksować na pastę. Doprawić do smaku.
SMACZNEGO!
Źródło: Pytanie na Śniadanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz