Dlaczego niektóre pierniczki są twarde i wymagają leżakowania, żeby zmiękły? Z mojej obserwacji wynika, że większość pierniczków - szczególnie ze starych przepisów nie mają dodatku tłuszczu, albo mają go małą ilość. Składnika, dzięki któremu ciasteczka są kruche - mniej lub bardziej w zależności jak duży jest dodatek tłuszczu. Nie wszyscy doceniają takie twarde "walory" pierniczków, a co niektórzy uważają, że to przepis jest zły. Są po prostu różne rodzaje pierniczków.
Te, które teraz proponuję są z dodatkiem masła i dobre od razu, a jeszcze lepsze na drugi i kolejne dni. Cieniej rozwałkowane i bardziej wypieczone są w konsystencji przypominają herbatnik, z kolei jak się rozwałkuje grubiej i nie wypiecze mocno są miękkie, przypominające strukturą "Katarzynki".
SKŁADNIKI:
100 g cukru pudru
100 g masła
4 łyżki miodu
2 łyżki przypraw do piernika**
2 łyżki kakao
450 g mąki
50 g orzechów* - drobno zmielonych
2 jaja
10 g sody oczyszczanej
2 łyżki mleka
Do przyozdobienia:
lukier królewski***
skórka pomarańczowa kandyzowana
PRZYGOTOWANIE:
** daję różne przyprawy mielone: cynamon, goździki, kardamon, anyż, imbir, gałkę muszkatołową - ale w tym najwięcej cynamonu ok. 1 łyżki.
*** kupuję gotową mieszankę w proszku, bo w przepisie oryginalnym na lukier królewski jest surowe białko kurze.
SMACZNEGO!
Źródło: DDTVN - niestety strona którą zapisałam nie istnieje
Te, które teraz proponuję są z dodatkiem masła i dobre od razu, a jeszcze lepsze na drugi i kolejne dni. Cieniej rozwałkowane i bardziej wypieczone są w konsystencji przypominają herbatnik, z kolei jak się rozwałkuje grubiej i nie wypiecze mocno są miękkie, przypominające strukturą "Katarzynki".
SKŁADNIKI:
100 g cukru pudru
100 g masła
4 łyżki miodu
2 łyżki przypraw do piernika**
2 łyżki kakao
450 g mąki
50 g orzechów* - drobno zmielonych
2 jaja
10 g sody oczyszczanej
2 łyżki mleka
Do przyozdobienia:
lukier królewski***
skórka pomarańczowa kandyzowana
PRZYGOTOWANIE:
- Rozpuścić na wolnym ogniu cukier puder z masłem. Zdjąć z ognia dodać miód, przyprawy, kakao - wymieszać i lekko przestudzić.
- Do przesianej mąki dodać orzechy, rozmącone jaja, sodę rozpuszczoną w mleku i przestudzoną mieszankę - zagnieść na jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać trochę zimnego mleka.
- Ciasto szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić w chłodzie do stężenia na 1-2 godzin.
WYKONANIE:
- Przygotować blachy wyłożone papierem do wypieków. Piekarnik nagrzać do temp. ok. 200℃.
- Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm. wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze z odstępami - sporo rosną, ale raczej do góry, a nie na boki.
- Piec ok. 10 min., nie rumienić.
- Po wystudzeniu udekorować lukrem i skórką pomarańczową.
* w oryginale były laskowe, ja dałam włoskie i laskowe
*** kupuję gotową mieszankę w proszku, bo w przepisie oryginalnym na lukier królewski jest surowe białko kurze.
SMACZNEGO!
Źródło: DDTVN - niestety strona którą zapisałam nie istnieje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz