Kruche ciasto z czerwoną porzeczką zatopioną w bezie. Połączenie czerwonej porzeczki i bezy - przełamanie słodkiej bezy kwaśnym dodatkiem daje zawsze dobry efekt. Ciasto jest proste, potrzebuje tylko czasu na wyschnięcie bezy. Można go udoskonalić, dodając na wierzch bitą śmietanę i dekorację z porzeczek. Ja robiłam go w pośpiechu - z tego też względu zdjęcia i wygląd nie są dopracowane. Beza może być wysuszona, ale nie musi - można zostawić zapieczoną z wierzchu, a w środku miękką - w zależności od upodobań.
SKŁADNIKI:
ciasto:
300 g mąki
sól - na czubek łyżeczki
1 łyżka cukru pudru
cukier z wanilią
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła (w tej ilości dobrze jest dodać łyżkę smalcu)
5 żółtek
beza:
250 ml białek
szczypta soli
400 g cukru
ok.500 g czerwonych porzeczek
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
ciasto:
300 g mąki
sól - na czubek łyżeczki
1 łyżka cukru pudru
cukier z wanilią
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła (w tej ilości dobrze jest dodać łyżkę smalcu)
5 żółtek
beza:
250 ml białek
szczypta soli
400 g cukru
ok.500 g czerwonych porzeczek
PRZYGOTOWANIE:
- Porzeczki opłukać, odszypułkować i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Zagnieść ciasto: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, wanilią i proszkiem do pieczenia. Na mąkę wyłożyć tłuszcz i posiekać jak najdrobniej - żółtka i szybko zagnieść. Ciastem wylepić blachę do pieczenia (nie wymaga natłuszczania, ani podkładania papieru do pieczenia ) i schłodzić w lodówce do momentu pieczenia. Jeśli mamy więcej czasu ciasto po zagnieceniu zawinąć w folię i zamrozić w zamrażarce, zamrożone kroić w plastry i wykleić blachę.
- Ciasto upiec w temp. 220º C ok 20 min.
- Białka spienić, dodać sól, ubić na sztywno dodając pod koniec partiami cukier. Ubijać długo do rozpuszczenia cukru.
- Wymieszać delikatnie ubite białka z porzeczkami.
- Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, od razu zmniejszając do 100º C i suszyć do uzyskania pożądanego efektu (jeśli beza ma być całkiem sucha zmniejszyć jeszcze temp. do 50º C, zostawić w nagrzanym piekarniku do następnego dnia.
- Ciasto najlepiej przechowywać w temp. pokojowej, bez szczelnego przykrycia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz