Sałatka nicejska - najlepiej smakuje latem, kiedy są świeże warzywa. Lubię na przyjęcia podawać sałatki nie wymieszane, szczególnie, że dodaję pomidory bez skórki - taka sałatka wygląda bardziej apetycznie - tutaj część składników sałatki wymieszane z sosem, z dodatkiem posiekanych anchois. Reszta może być ułożona w dowolny sposób i polana jeszcze sosem po wierzchu. Bardzo pożywna, sałatka, która - może stanowić samodzielne danie.
SKŁADNIKI:
200 g zielonej fasolki szparagowej
200 g młodych, najmniejszych ziemniaków
2 małe ogórki
mix sałat
4 jaja
4 pomidory, albo 500 g koktajlowych
oliwki czarne - do przybrania
puszka tuńczyka
świeże listki bazylii
sos:
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki białego octu winnego
1/4 szklanki oliwy
1 szalotka albo 2 dymki ze szczypiorkiem
4 fileciki anchois
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotować ziemniaki w mundurkach, jaja na twardo i fasolkę, którą od razu oziębić w zimnej wodzie
- Sos: rozetrzeć czosnek z solą i cukrem, dodać musztardę, ocet i mieszając wlewać strużką oliwę - do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Dodać drobno posiekaną cebulkę, drobno posiekane fileciki anchois i pieprz
- Pokroić ziemniaki, 2 jaja, 2 pomidory - w kostkę, fasolę na 2, 3 części i paseczki ogórka - wymieszać. polać połową sosu i wymieszać.
WYKONANIE:
- Na okrągłym półmisku ułożyć sałatę, na nią wyłożyć połączoną z sosem część sałatki.
- Na wierzchu ułożyć jaja i pomidory- pokrojone w ósemki. Ułożyć tuńczyka. krążki oliwek, świeże listki bazylii - polać po wierzchu resztą sosu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz