SKŁADNIKI: na ok. 55 sztuk
2 białka
szczypta soli
3 krople soku z cytryny
szczypta soli
3 krople soku z cytryny
200 g drobnego cukru
200 g zmielonych orzechów włoskich
200 g posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 125º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka spienić, dodać sól, sok z cytryny - ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier - ubijać długo, aż masa będzie lśniąca i cukier rozpuszczony.
- Wymieszać delikatnie z mielonymi orzechami,
- Wysypać na talerz posiekane orzechy - nakładać po ok. 1/2 łyżki i zsuwać z niej drugą łyżką, albo silikonową łopatką - bezpośrednio na orzechy (można po kilka na raz w odstępach). Nie dotykając rękoma masy, najpierw posypać po wierzchu posiekanymi orzechami i dopiero starać się formować rękoma najpierw wałeczki, później nadawać kształt rogalika i od razu układać na papierze. Piec ok. 25-30 minut, potem wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze do podsuszenia na 15 - 30 min. Uwaga! Nie dopiekać długo, bo orzechy łatwo się palą, a ciasteczka dochodzą jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO!
Źródło: przepis pochodzi z tego bloga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz