4 marca 2016

Orzesznice na białkach

Rewelacyjne ciasteczka bez dodatku mąki - bezglutenowe, w skład wchodzą tylko białka, cukier i orzechy włoskie. Bardzo proste w wykonaniu, ja użyłam formy w kształcie rogalików, ale część zrobiłam bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i były ładniejsze niż te z foremek. Kruchutkie, bezowe - pyszne do kawy i pachnące orzechami. Jeśli nie macie swoich orzechów - można zmniejszyć ich ilość - przez dodanie tylko orzechów mielonych do bezy. Obtoczyłam kilka na próbę w błyskawicznych płatach owsianych  - łatwiej było je uformować i smakowo nie dostrzegało się wielkiej różnicy.

SKŁADNIKI: na ok. 55 sztuk

2 białka
szczypta soli
3 krople soku z cytryny
200 g drobnego cukru
200 g zmielonych orzechów włoskich
200 g posiekanych orzechów włoskich

WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 125º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka spienić, dodać sól, sok z cytryny - ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier - ubijać długo, aż masa będzie lśniąca i cukier rozpuszczony.
  3. Wymieszać delikatnie z mielonymi orzechami,
  4. Wysypać na talerz posiekane orzechy - nakładać po ok. 1/2 łyżki i zsuwać z niej drugą łyżką, albo silikonową łopatką - bezpośrednio na orzechy (można po kilka na raz w odstępach). Nie dotykając rękoma masy, najpierw posypać po wierzchu posiekanymi orzechami i dopiero starać się formować rękoma najpierw wałeczki, później nadawać kształt rogalika i od razu układać na papierze. Piec  ok. 25-30 minut, potem wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze do podsuszenia na 15 - 30 min. Uwaga! Nie dopiekać długo, bo orzechy łatwo się palą, a ciasteczka dochodzą jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO!






























Źródło: przepis pochodzi z tego bloga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...